PODELI

Novo ime novosadske rok scene je Bunker 13. Ekipa koja je počela da radi prošle godine već ove bi mogla da izda album ako sve bude po planu, a za vikend ih čekaju dva nastupa sa Goblinima u Beogradu i Novom Sadu.

O radu benda pričali smo sa jednim od osnivača i basistom benda, Ivanom Černjakom.

Ne postojite dugo, ali od početka se radi vrlo ozbiljno. Rešili ste da preskočite demo fazu, takmičenja neafirmisanih bendova i tome slično?

Ivan: Da, definitivno ne postojimo dugo. Zvanično bend funkcioniše od meseca aprila, 2016. godine. Srđan (gitara) i ja smo imali ranije neke projekte, uglavnom svirajući obrade drugih bendova, ali je uvek u vazduhu bila prisutna ideja za autorski rad. I na kraju se to sve iskristalisalo početkom prošle godine. Nismo preskočili demo fazu (izbacili smo demo “Kome da kažem NE?!” u avgustu 2016.), jednostavno smo shvatili da proces dolaska do cilja  ne mora ići tim već ustaljenim putem, demo, demo festovi, takmičenja itd. Naravno, ne nipodaštavam algoritam, nego mi smo to gledali drugačije. Prvenstveno bend mora imati kvalitet, pesme koje stvara ne smeju da budu neupotpunjena i ne aokružena celina, i sa aspekta muzike, a pogotovo sa aspekta teksta itd. I onda kada sve top sklopiš u jednu celinu, nastupaš sa najboljom promocijom istog, a pogotovo kada sebe opravdaš u živoj izvedbi, i ako sve to prethodno rečeno ima smisao izlaziš iz forme demo priče. Nekako mi se urezala rečenica dragog Aleksandra Medana (ex Love Hunters/The Soulmates) iz dokumetarca o novosadskoj pank sceni “Bilo jednom…”, gde kaže: “…to mladog čoveka ne može da zainteresuje ukoliko nije vraški dobro!” I eto, krenusmo sa radom angažujući svaki atom snage i kreativnosti…

Imali ste nekoliko nastupa do sada na kojima ste izvodili autorski materijal. Kako je reagovala publika?

Ivan: Nastupali smo do sada tri puta. Prvi put na Winterfestu, zatim na koncertnoj promociji albuma “Prava sreća tek dolazi” benda Odvojena stvarnost i nakon toga u novosadskom klubu Rock House II sa bendom TetraPank. Prvi nastup, reći ću da se nismo obrukali (hahhaha), a sa sledeća dva poneli smo lepo iskustvo, i veoma pozitivnu reakciju publike. Generalno za sada, sve što radimo ima sasvim pozitivan predznak i što se tiče publike, a i bendova sa scene.

Primetan je uticaj Goblina na Bunker 13, ali to nije slučajno, zar ne?

Ivan: Provaljeni smo?! Šalim se, naravno. Definitivno da imamo zajedničkih tačaka, prvenstveno mislim na tu energiju koju imamo na sceni, a i dosta nam govore da ličimo zvukom, što nama ni malo ne smeta. Goblini su se jednostavno našli tu kao prijatelji kada smo krenuli u celu ovu priču. Dosta su nam pomogli savetodavno, usmeravali nas, učili i pomagali, pokazali na koji način bend treba da razmišlja danas, i kakav kolektiv i ljudski sklop mora da poseduje da bi opstao. Nisu to samo oni, tu je TetraPank, Proleće, Zbogom Brus Li, Neprijatelj Prelazi Zeku… Alternativna scena danas mora biti jedan tim, ako bendovi ne sarađuju, ne druže se i ne pomažu, nestaćemo!

Uskoro slede i nastupi na kojima ćete biti predgrupa Goblinima. Ima li treme u bunkerskim redovima?

Ivan: Pa nije da nema, ali one pozitivne! Jednostavno ovo je za nas prilika da dokažemo sebe i naš trud koji smo uložili svo ovo vreme. Pazimo na svaku sitnicu, spremamo se žestoko i gledaćemo da opravdamo tu privilegiju da im budemo specijalni gosti povodom dvadeset godina od izlaska albuma “U magnovenju”. Nećemo ni jednu stvar što se tiče predstojećih koncerata prepustiti slučaju, to je sigurno.

Kada možemo očekivati neko EP ili dugosvirajuće izdanje od vas?

Ivan: Okvirno, a zavisno od spleta okolnosti, nadamo se gotovom albumu do kraja godine! U međuvremenu ćemo periodično izbacivati pesme u vidu singlova, gde ćemo većinu ekranizovati u obliku video materijala. To je za sada neki okvirni plan za dalje. Mada postoje još neke ideje vezano za eventualne saradnje sa drugim bendovima, ali videćemo kako se cela situacija bude dalje razvijala. Pratite nas!

Biće i spotova?

Ivan: Naravno, kao što sam i rekao već. Nakon koncerata sa Goblinima, negde u toku aprila završićemo spot za naš naredni singl za pesmu “Uhvaćen u okolnostima…(Živci)” za koju je tekst napisao Branislav Nešković, muziku i aranžman ceo bend, produkciju Dragan Alimpijević Pik (Studio “ROAD”) i kao specijalnog gosta na gitarama imamo Sašu Novaka (Psihomodo Pop).

Kakvi su uslovi za rad benda koji je na početku karijere u Srbiji?

Ivan: Svi znamo situaciju u zemlji, kulturi, sceni… Bendovi koji nastaju u ovim trenucima u Srbiji i generalno, suočavaju se sa jako velikim problemima, i mnogi zbog toga odustaju. Ljudi na sceni moraju da shvate da se trud uvek isplati, bend mora biti zajedništvo u kome nema ega, nema tajni, predrasuda i sl. Bend mora da ima jasan cilj, jasnu viziju, i da svi u tom timu igraju podjednakom željom i srcem. To je ključ. Da se ne ponavljam, kvalitet, tim, cilj, borba. Uspeh i kvalitet uvek ispliva, pre ili kasnije.

Bunker13_foto_Antun_Kaic

Kako bi, iz tvog ugla gledano, mogla da se poboljša atmosfera i olakša autorskim stvaraocima da brže dođu do publike?

Ivan: Bendovi definitivno trebaju stalno da su aktivni, u svakom smislu. Što više da sviraju, što više da se angažuju na sceni, ne samo u smislu koncerata, nastupa, nego i koršćenja svih, da kažem, alata koji im se danas nude. Socijalne mreže, sajtovi, online reklamni prostor itd.  Ono što rade moraju da se trude da urade na najbolji mogući način, počevši od kvaliteta pesama, samopromocije u smislu izgleda na sceni, energije, plakata koje rade, majica, nalepnica, bedževa, intervjua,… pa do najobičnije fotke za cover eventa na Facebook-u.

Koja vaša pesma je favorit da postane hit 2017. godine?

Ivan: Ma sve su favorit do favorite hahahah… šalim se. Svako od nas ponaosob u bendu ima svog favorita, tako da ne mogu da kažem u ime benda na koju najviše pretendujemo. Ali pesma “Uhvaćen u okolnostima…(Živci)” za koju će izaći spot u toku aprila nas za sada najviše pomera. Definitivno to će morati publika sama odabrati.

Najefektivniji refren Bunkera 13  koji se lako pamti i koji se peva horski?

Ivan: Vreme će pokazati, ne mogu sada sa ovog stanovištva. Ipak smo mi mlad bend i još puno vremena treba da prođe da bi se takve stvari iskristalisale. Ko zna, sve je na slušaocima, za koje se nadam da će ih biti još više nakon koncerta sa Goblinima 24. i 25.3.2017. godine.

Remix Press je ipak primetio na poslednjem nastupu da publika već zna pesme i da se refren pesme “Uhvaćen u okolnostima…(Živci)”, peva horski te izvolite i naučite i vi do vikenda:

“Kotrljaš svoj kamen
Uhvaćen u okolnostima
Plemenit u mislima
I slab u delima”.

Ivana Jovanović

Foto: Antun Kaić