U svetlu završnih priprema kandidature Grada Novog Sada za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, Novi Sad je domaćin četiri važna kulturna događaja.

Na Novom naselju je proteklog vikenda održan drugi po redu “21114” filmski festival.  Od 29. avgusta do 15. septembra Novi Sad ponosno predstavlja Međunarodni festival savremene umetnosti “Dunavski dijalozi” s temom “Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti”. Koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture pod sloganom  “Za nove mostove” biće predstavljen na regionalnoj književnoj konferenciji Book Talk u SZ Pavla Beljanskog 1. i 2. septembra, dok je jedan od najiščekivanijih kulturnih događaja ne samo u Novom Sadu, već i u regionu, izložba „Nova religija” britanskog umetnika Dejmijana Hersta, od 2. septembra do 14. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Grad Novi Sad kandidat je za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, kada će ona prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije, dok će se pobednik znati već u oktobru mesecu. U samom finišu kandidature, koja je realizovana uz podršku EXIT fondacije, Novi Sad će još jednom pokazati da je istinska kulturna prestonica raznovrsnim sadržajima koji će u skladu s programskim konceptom kandidature, „Za nove mostove“, odigrati u narednih nekoliko nedelja.

Prvi konceptualni most nosi naziv Sloboda i obuhvata kreativne industrije i mlade, a u svetlu ovog “mosta” u Novi Sad dolazi izložba “Nova religija” jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade, Dejmijena Hersta. Izložba u organizaciji British Councila, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i londonske galerije Pol Stolper prikazaće 44 grafike i četiri skulpture koje čine „Novu religiju“, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“. Posetite sajt British Council za više informacija.

„Most“ Nada posvećen kulturnim kapacitetima i javnim prostorima, predstavlja Filmski festival “21114” udruženja Novo kulturno naselje. U cilju decentralizacije kulturne ponude, ekipa Novog kulturnog naselja je u ovom delu grada predstavila reprezentativne filmove domaće produkcije, kao i izbor dokumentarnih filmova, a od 26. do 28. avgusta gosti festivala su bili i dve međunarodne filmske manifestacije, “Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film” i “Filmski front”.

U okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi, u galeriji Bel Art u Novom Sadu se okupljaju umetnici iz 14 zemalja proširenog podunavskog regiona, dok je tema festivala “Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti”, što je veoma blisko temi Novog „mosta“ kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, koji akcentuje kulturno nasleđe i gostoprimstvo. Program festivala se nalazi OVDE.

U svetlu četvrtog „mosta“, Duga, koji obrađuje teme konflikta i migracija, koncept projekta “Novi Sad 2021” biće predstavljen na regionalnoj književnoj konferenciji Book Talk. Najuticajniji regionalni autori, Muharem Bazdulj, Svetlana Slapšak, Vladimir Arsenijević, Ante Tomić, Ivan Ivanji i mnogi mnogi drugi, u dva dana diskutovaće o najvažnijim temama na ovim prostorima.

Еvrоpska prеstоnica kulturе ustanоvljеna је kakо bi sе naglasilо bоgatstvо i različitоst еvrоpskih kultura, ојačalе kulturnе vеzе mеđu Еvrоpljanima, spојili ljudi iz različitih еvrоpskih zеmalja, upоznalе drugе kulturе, prоmоvisalо uzaјamnо razumеvanjе i ојačaо оsеćaј еvrоpејstva.  Nоvi Sad 2021, kao platfоrma za razvој krеativnih pоtеnciјala Nоvоg Sada, ima za cilj da mоtivišе i inspirišе radnikе u kulturi, ali i svе građanе na prеispitivanjе dоsadašnjih vrеdnоsti i pоstavljanjе nоvih ciljеva u pravcu dеmоkratskоg kulturnоg razvојa grada. Prеispitivanjе savrеmеnоg idеntitеta Nоvоg Sada, rеvitalizaciјa kulturnоg naslеđa, rеkоnstrukciјa starih i оtvaranjе nоvih prоstоra namеnjеnih kulturi, razviјanjе mеđunarоdnе i mеđusеktоrskе saradnjе, pоdsticanjе intеrkulturnоg diјalоga, dеcеntralizaciјa kulturе, razviјanjе kulturnе participaciје građana, samо su nеki оd principa kulturnоg razvојa za koje se projekat Novi Sad 2021 zalaže.