PODELI

Muzički festival Poezika biće otvoren 3. juna u Kulturnom centru Novog Sada. Tokom tri festivalska dana novosadska publika moći će da uživa u muzici trenutno najaktuelnijih kantautora i bendova iz regiona.

Četvrti festival regionalne autorske muzike Poezika predstaviće publici prave muzičke zvezde u usponu i to ne samo u regionu već i šire – ono što im je zajednička karakteristika jeste da su već nastupali na regionalnim, ali i evropskim i svetskim festivalima.

Na ovogodišnem izdanju festivala Poezika nastupiće –  TI, psihodelični pop duo  koji je nedavno učestvovao na najvećem evropskom showcase festivalu Eurosonic u Groningenu;

Ana Ćurčin, čiji je album Sketches of Belonging pobrao najbolje kritike u regionu, a čiju će promociju novosadska publika premijerno moći da čuje na festivalu Poezika; Lovely Quinces, devojka sa gitarom, moćnog glasa i nepokolebljivog stava, koja je nastupala na nekim od najvećih svetskih festivala – SXSW, Canadian Music Week, Indie Week Toronto, Waves, i to s takvim muzičarima kao što su Urban&4, Kurt Vile & The Violators, Omar Torrez, Tame Impala, Morcheeba i mnogi drugi;

Kralj Čačka, trenutno najintrigantnija pojava na muzičkoj sceni, muzičar koga i kritičari i publika obožavaju i  koji je dobio laskavi epitet – srpski Tom Waits;

Trećeg festivalskog dana bend  Divanhana će u okviru evropske turneje na festivalu Poezika predstaviti svoj novi album Zukva, na kome su, notu po notu, sakupili bogatstvo muzičke baštine Balkana i svojim autorskim dodirom, uz pomoć elemenata džeza i popa, stvorili autentično autorsko delo; na kraju, Dijana Stena koja peva i piše pesme na italijanskom jeziku, a nedavno je novosadski O radio zahvaljujući njoj izašao kao pobednik iz Radio bitke protiv italijanskog Rai Radio Due. Glasovi su se prikupljali preko društvene mreže Twitter, a evropska publika bila je oduševljena Dijaninom muzikom.

Prvo i drugo programsko veče otvoriće ovogodišnji pobednici konkursa za posebne aktere festivala – Kim Tamara Žebić, pobednica odlukom članova žirija, i Nemanja Nešić, pobednik glasovima publike.

U filmskom delu programa festivala Poezika možete pogledati dokumentarni film „Maske”, o piscu i muzičaru Slobodanu Tišmi, autorke Brankice Drašković.

Film predstavlja umetničke maske Slobodana Tišme – pesnika, konceptualiste, rok muzičara, performera i prozaiste.

Festival POEZIKA održava se 3, 4. i 5. juna 2016.  godine u Kulturnom centru Novog Sada.

Ulaz na festival je besplatan.

Festival se realizuje uz podršku Kulturnog centra Novog Sada, Grada Novog Sada i Kreativnog centra Vigvam.

Više o festivalu, programu i satnici možete saznati na zvaničnoj strani festivala  www.poezika.com.

program_poezika