Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, pod sloganom “Na pravom mestu u pravo vreme”, održava se od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu.

 

Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija, među kojima je jedna od najatraktivnijih i najposećenijih selekcija festivala – 360° koja donosi aktuelna i intrigantna debitantska ostvarenja iz celog sveta.

Revijalna selekcija 360° predstaviće 10 isključivo debitantskih filmskih ostvarenja iz svih krajeva sveta, prema izboru dugogodišnjeg selektora 360° Petra Protića. Ovogodišnja selekcija odiše svežinom filmskog izraza i fokusom na teme iz života mladih, mahom zbunjenih, ali vrlo hrabrih i samostalnih mladih ljudi ističe selektor 360°.

“Neki od ovih filmova privukli su nam pažnju odjekom nakon premijera na najprestižnijim svetskim festivalima poput onih u Berlinu ili Torontu, a neke smo, zahvaljujući istančanom osećaju i prepoznatljivom ukusu selektora Petra Protića, uspeli da otkrijemo iako su se krili ispod radara”, ističe Milan Stojanović, programski direktor festivala.

Prvi put na Cinema City festivalu: Žiri mladih dodeliće Nagradu mladih za najbolji film iz selekcije Nacionalna klasa 

Cinema City ove godine na tragu novog programskog fokusa koji je usmeren na mlade, sadašnje i buduće autore, stvaraoce i publiku, uvodi prvi put Žiri mladih  koji će dodeliti Nagradu mladih za, prema njihovom mišljenju, najbolji film iz selekcije domaćih ostvarenja, Nacionalna klasa.
Svi učenici srednjih stručnih škola i gimnazija iz Novog Sada su pozvani da učestvuju u Žiriju mladih i da se prijave do 31. maja popunjavajući formular koji se nalazi  OVDE.