Cinema City vam predstavlja jedan od omiljenih programa publike – selekciju Up to 10.000 Bucks, za koju se, na ovom 7. festivalskom izdanju, putem konkursa, prijavio rekordan broj filmova.

U konkurenciji za nagradu biće prikazana 32 ostvarenja iz celog sveta, prema izboru selektora Srdana Golubovića, pobednika prošlogodišnjeg Cinema City festivala.

Publiku će ove godine bez sumnje  oduševiti i nova “pop-up” festivalska selekcija California Dreaminig, koja će, kroz poseban događaj na Amstel Open Airu 24. juna, predstaviti tri odlična filma naših mladih reditelja koji su uspešno pohađali  najprestižniju holivudsku filmsku školu.

Sedmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, koje se održava od 21. do 28. juna u Novom Sadu, ove godine imaće tri takmičarske selekcije. Pored selekcija Nacionalna klasa i Fresh Danube Films, za nagrade će se takmičiti i ostvarenja selekcije Up to 10.000 Bucks. Ova originalna selekcija filmova snimljenih budžetom manjim od 10.000 dolara, svake godine je među najpopularnijim i najzabavnijim festivalskim sadržajima, kako za posetioce, tako i za filmske autore. O tome svedoči činjenica da je Cinema City ove godine, putem standardnog konkursa za Up to 10.000 Bucks, primio rekordan broj prijava – preko 200 iz celog sveta.

Reditelj Srdan Golubović, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji domaći film – Krugovi, prema tradiciji festivala, postao je selektor ovogodišnjeg programa posvećenog niskobudžetnom filmu i napravio odabir od 32 filmska ostvarenja iz svih delova sveta. Među njima se nalaze filmovi različitih žanrova – igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni. Govoreći o sadržaju Up to 10.000 Bucks na 7. Cinema City festivalu, Srdan Golubivić objašnjava da je pobuna “osnovna nit koja povezuje stilski i žanrovski veoma različite filmove” ove selekcije. “Pobuna pojednica protiv sistema, pobuna potlačenih i osiromašenih, pobuna protiv birokratije i njene apsurdnosti, pobuna protiv divljeg neoliberalnog robovlasništva, pobuna običnog čoveka za koga sloboda znači mogućnost da prehrani sopstvenu porodicu”, dodaje Golubović.

Cinema City će dodeliti nagradu Ibis najboljem filmu Up to 10.000 Bucks selekcije, koji će birati domaći tročlani žiri. Kao pobednik prošlogodišnjeg Up to 10.000 Bucks programa, sa filmom Ako ikada jedne noći bilo kad, Dean Radovanović, talentovani mladi scenarista i reditelj, prema festivalskoj tradiciji postao je član žirija za ovu selekciju. Pored njega, filmove će ocenjivati poznata domaća producentkinja Sarita Matijević, inače osnivač nezavisne produkcijske kuće Playground u okviru koje producira i niz niskobudžetnih filmskih projekata. Treći član žirija Nikola Majdak mlađi je snimatelj, animator i reditelj, angažovan za najpoznatije svetske TV kuće i dobitnik prestižnih nagrada, među kojima i Kristalni medved na Berlinalu.

UP TO 10.000 BUCKS: NESPUTANO I HRABRO. DRUGAČIJE.

Up to 10.000 Bucks iz godine u godinu postavlja pitanje da li mali budžet ograničava kreativnost autora ili podstiče umetnički izraz? Koordinatorka selekcije, Dina Vuković, nam potvrđuje da “nije potreban skup kostim, šminka i mnogo efekata da biste nasmejali ili rasplakali publiku”. Naprtotiv, “potreban je talenat, potrebna je mašta i odlučnost i to je ono što predstavlja selekciju Up to 10,000 Bucks”. Ipak, ostvariti svoju ideju i snimiti film sa minimalnim budžetom nije mala stvar i zahteva veliki trud i odricanje. Podstičući stvaralaštvo niskobudžetnog autorskog filma, Cinema City vam predstavlja hrabre autore koji su u tome uspeli, u šta se iz godine u godinu uveravaju, sve   brojniji, posetioci ovog programa, koji će, prema rečima Srdana Golubovića, imaju priliku da vide nešto “nesputano i hrabro. Drugačije”.

U okviru selekcije Up to 10.000 Bucks, svetsku premijeru imaće 3 domaća filma – Izlaz u slučaju opasnosti, Nemoj da žuriš i Koža će nam postati siva, kao i Kako sam prestala da pijem i postala majka (Bosna i Hercegovina). Svoju međunarodnu premijeru doživeće Mrzim te (Hrvatska), Ulični psi (Indija), Kada smo pričali o trianglu (SAD) i Mehanizmi radosti (Rusija), dok će čak 11 filmova imati domaću premijeru. Publika će imati priliku da vidi i višestruko nagrađivani iranski film Više od dva sata koji je bio nominovan za Zlatnu palmu u kategoriji kratkih filmova na Festivalu u Kanu, a osvojio je nagrade na brojnim drugim festivalima. Kanska publika imala je priliku da vidi još dva filma iz Up to 10.000 Bucks selekcije, a to su ukrajinski Pretplatnik koji je bio prikazan u selekciji Short Film Corner i domaći film Stefana Ivančića Leto bez meseca, prikazan u okviru selekcije Cinefondation.

Filmovi ovogodišnjeg Up to 10.000 Bucks programa prikazivaće se svakodnevno u periodu od 22. do 27. juna, od 18.30h, u Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

POP-UP SELEKCIJA CALIFORNIA DREAMING

Ove godine pravo iz Holivuda na 7. Cinema City stiže nova “pop-up” selekcija California Dreaming. U pitanju su filmovi naših mladih reditelja koji su prošle godine sa uspehom zavrišili školovanje na Američkom filmskom institutu, AFI u Los Anđelesu, koji važi za najprestižniju filmsku školu u svetu i obavezan stepenik na putu ka holivudskoj karijeri.

Završni filmovi Raž, Gorana Stankovića, Paničar, Saše Numića i Crveni jahač, Gale Goliani biće prvi put prikazani pred novosadskom publikom, u okviru posebnog događaja, pod otvorenim letnjim nebom Amstel Open Aira, u utorak 24. juna u 21.15h.

Kompletne informacije o satnici i programu možete pogledati na sajtu festivala.

Cinema City je podržao Amstel. Podršku festivalu su dali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Evropska unija, Austrijska razvojna agencija, Grad Novi Sad, Naftna industrija Srbije, kao i drugi donatori.