Damir Imamović, istaknuti predstavnik sevdah muzike, nastupiće sa svojim sastavom u okviru druge večeri 14. Ethno.com festival u Pančevu, koji se održava 22. i 23. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Reč je o festivalu od izuzetne važnosti za promociju etno i world music zvuka regiona i Srbije.

Druge festivalske večeri, u petak, 23. septembra od 21.30, na sceni Kulturnog centra Pančeva, Damir Imamović Sevdah Takht, čija muzika donosi prepoznatljiv, savremeni duh sevdaha BIH. Pre Damirovog koncerta, od 20 časova, nastupiće Tamburaški orkestar „Neven“, Muzičke škole “Jovan Bandur” Pančevo od rukovodstvom prof. Mihajla Jovića, kao i grupa Nit, koja izvodi tradicionalne pesme iz različitih krajeva sveta, pokušavajući da dočara izvorni melos ovih kultura uz ženski troglas.

Kompletan program festivala:

ETHNO.COM 14th world music festival 22. – 23. septembar 2016.

Otvaranje festivala

Četvrtak, 22. 09. 2016.

Scena Kulturnog centra Panĉeva

20.00 Inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“ iz Jabuke

Scena Kulturnog centra Panĉeva

20.30 Grupa Vrelo

Petak 23.9.2016.

Scena Kulturnog centra Panĉeva

20.00 Tamburaški orkestar „Neven“, M.Š. "Jovan Bandur" Panĉevo pod rukovodstvom prof. Mihajla Jovića

Scena Kulturnog centra Panĉeva

20.30 Grupa Nit

Scena Kulturnog centra Panĉeva

21.30 Damir Imamović Sevdah Takht

Damir Imamović rođen je 1978. godine u Sarajevu (BiH). Iako se za muziku interesuje od detinjstva, potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pesama svog dede i jednog od najuticajnijih pevača u istoriji sevdaha – Zaima Imamovića. Ta knjiga uvodi ga u sviet sevdaha, ali i profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo počinje da gradi vlastiti repertoar nastupajući u BiH i inostranstvu.

U aprilu 2010. izdaje prvi solo CD, „Gramofon”, kojim se kruniše uspešna serija solo nastupa. Solo repertoar Damir gradi neprestanim nastupima na najrazličitijim svetskim pozornicama: sarajevskom BKC-u, beogradskom „Kolarcu“, vašingtonskom „Kennedy“ centru, čikaškoj The Old Town School of Folk Music, i drugim. Drugi solo CD, „Svrzina kuća” (iTM, 2011), snimljen je u julu 2011. tokom četiri koncerta u istoimenom muzeju u Sarajevu.

Od 2012. ponajviše nastupa u okviru mnogo hvaljenog Sevdah Takhta Damira Imamovića, zajedno sa Ivanom Mihajlovićem (el. bass) i Nenadom Kovačićem (perkusije). U oktobru 2012. izdaju prvi CD i kreću na turneju po Evropi.

Damir 2015. godine potpisuje sa prestižnom izdavačkom kućom Glitterbeat Records i za njih izdaje novi album, „Dvojka”, koji se uz izvrsne međunarodne kritike pojavljuje 29. aprila 2016. Sevdah Takht Damira Imamovića izabran je za showcase koncert na festivalu WOMEX 2015. u Budimpešti.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha. O emotivnoj strani ovog procesa rediteljka Marina Andree snimila je i dokumentarni film „Sevdah”, koji je na Sarajevo Film Festu 2009. godine osvojio Prvu nagradu publike. Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu „SevdahLab” – putujućom laboratorijom sevdaha u kojoj Damir izlaže istoriju i estetiku ove tradicionalne umetnosti.

Nastupaju: Damir Imamović (vokal i tambur), Ivana Đurić (violina), Ivan Mihajović (el. bas), Nenad Kovačić (perkusije).

Foto: Amer Kapetanović