Novi Sad, 26.10.2012.

Studio M

Svi koji su koncert benda Darkwood Dub i Bisere Veletanlić sa nestrpljenjem čekali, sinoć su doživeli svoju nirvanu. Baš kako smo i očekivali, čist profesionalizam i kvalitet su prvi utisci celog koncerta.

Studio M oduvek je bio posebno mesto u kom svaki koncert nosi posebnu emociju za razliku od bilo kog kluba i bilo kog većeg koncertnog prostora. Tako je, naravno, bilo i sinoć. Bliskost i prisnost muzičara sa publikom koja je karakteristična za manje klubove, i ozbiljnost organizacije i pristup celom koncertu kakva se viđa na velikim koncertnm prostorima, sinoć je bilo spojeno u čarobni trenutak Studija M.

Vuča, Miki, Bambi, Lav i Vasil na scenu su izašli nekoliko minuta posle 21h. Publika ih je oduševljeno dočekala. Koliko sam mogla da primetim, osvrćući se oko sebe, u publici je bilo nekoliko generacija i svi su sa istim nestrpljenjem čekali početak.

Koncert su otvorili pesmom „Vrtlog vira“ sa albuma „Život počinje u tridesetoj“. Kako to obično biva u Novom Sadu, iako je publika oduševljeno dočekala bend, ipak je trebalo da prođe nekoliko pesama da bi pokazali svoje prave emocije. Usledile su pesme „Ženeva“, „Dišem“, „Treći Vavilon“, i čini mi se tek kada su se začuli prvi tonovi „Kolotečine“ publika  se konačno opustila i počela da uživa.

Nakon te pesme, na sceni je ostao Vasil sa svojim klavijaturama i deset čarobnih prstiju. Kratak klavirski uvod u ono što smo svi očekivali, na scenu je izašla Diva. Svojim pojavljivanjem na bini, Bisera Veletanlić izazvala je ovacije publike. Zapevala je „Ne plači srce moje…“ Svi su je gledali sa divljenjem i osmehom koji Bisera izmami iz vas svojim glasom. Sledeću pesmu „Potaman“ zajedno su izveli Bisera i Darkwudi koji su se vratili na scenu.

Možemo slobodno reći da su se Bisera i Vuča igrali pevajući na opšte zadovljstvo svih koji su ih nagradili dugim aplauzima. Nakon nekoliko pesama koje su zajedno otpevali, za kraj Biserinog nastupa, usledio je njen veliki hit „Milo moje“. Pozvala je publiku da pevaju, kako je ona nazvala, istorijsko-zajedničku pesmu, što su oni vrlo rado učinili i sami pevali reči velikog hita. Postojala je neka doza sete, čudne tuge koja te tera da budeš srećan u toj pesmi. Ili je to čarobni glas i široki osmeh žene koja ti svojom energijom ne dozvoljava da ostaneš ravnodušan.

Nakon gromoglasnog aplauza upućenog Biseri Veletanlić, pesmom „Šećer“ Darkwudi su nastavili koncert.

Ako je prvi deo koncerta bio neka blaža varijanta Darkwood-a, drugi deo sam vrhunac uživanja uz Biseru, treći deo prestao je da bude koncert i postao odlična svirka.

Dobar deo publike je ustao i počeo da igra, uživajući u svakom taktu pesama koje su usledile. „O pustinji“, „Ispod reaktora“, „Kosmos“ i „130“ izazvale su pravi vatromet osećanja i uživanja.

Iako je koncert trajao dva sata, vreme je, na veliku žalost publike, brzo prošlo. Gromoglasnim aplauzom publika je uspela da vrati Darkwude i Biseru na bis i tada smo imali priliku da čujemo njihov aktuelni veliki zajednički hit „Nešto sasvim izvesno“.

Novosađani će imati tu privilegiju da u svemu ovome uživaju i večeras.

Nakon Novog Sada, Darkwood Dub nastavljaju sa turnejom širom Srbije. Ne propustite priliku i obaveno posetite njihov koncert. Gradove i datume narednih koncerata možete pogledati ovde.

Završiću rečenicom koju je Bisera izjavila nakon pesme „Potaman“: „baš je dobra ova muzika“. U sali Studija M nije bilo osobe koja se sa tim nije složila. A možda je i najbolji zaključak celog koncerta upravo deo teksta pesme „Nešto sasvim izvesno“ :

“Nešto tako nestvarno
sve je preokrenulo
nešto nepredvidljivo
tako potrebno

Nešto sasvim izvesno
u magli skriveno
čisto i jedinstveno
sve što imamo

 A tako sjajno sija iz daleka…”

 

Više gotografija sa koncerta pogledajte na našoj facebook stranici.

Tekst: Andrea Magazin

Foto: Nemanja Glumac

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.