PODELI

U Domu omladine Beograda u subotu, 14. marta, održana je celodnevna promocija 49. Gitarijade koja će biti održana od 29. jula do 2. avgusta ove godine u Zaječaru.

U okviru promocije održana je i konferencija za medije na kojoj su organizatori otkrili detalje o programu, Rock akademiji i konkursu za demo bendove koji je zvanično otvoren, a prijave se vrše putem sajta Gitarijade.

Novina je da će dva demo benda birati i publika javnim glasanjem po završetku prijava.

Žiri će ove godine činiti devet članova: Branimir Lokner (Srbija, predsednik žirija), Igor Polak (predstavnik HGF festivala, Hrvatska),  Igor Bašin (Slovenija), Dragutin Matošević (BiH), Panta Džambazovski (Makedonija), Vasko Gromkov (predstavnik festivala Silata na rok, Bugarska), Nenad Kuzmić (Srbija), Dragiša Radulović (Srbija), Marko Ranđelović (Ustanova Gitarijada, Srbija).

Kao prva imena revijalnog programa najavljeni su Galija i Kerber iz Srbije, a bosansko-hercegovački sastav Dubioza kolektiv, po rečima organizatora, imaće jedini nastup ove godine u Srbiji upravo na 49. Gitarijadi.

Na konferenciji je predstavljen i album „Treća armija trećeg sveta“ pobednika prošlogodišnje Gitarijade, subotičkog sastava D ZOO. Oni su pobedili u kategoriji „Najbolji bend iz Srbije“ i time dobili snimanje albuma koji će izdati zajedno Ustanova Gitarijada i PGP RTS. Ujedno, D ZOO će imati regionalnu turneju u sklopu promotivnih aktivnosti Gitarijade.

U večernjem programu održan je koncert na kojem su nastupali bendovi Meda Vuk i Sandokan, Soul Radio i D ZOO.

Meda Vuk i Sandokan odneli su nagradu publike na 48. izdanju, a hrvatski bend Soul Radio pobednik je festivala HGF sa kojim je Gitarijada nedavno potpisala sporazum o saradnji.

Promocija 49. Gitarijade u Domu omladine u Beogradu održana je u saradnji sa Guitar Art Festivalom sa kojim Gitarijada ima vrlo uspešnu saradnju. Ovaj festival imaće svoju binu u Zaječaru.

Rock akademija biće održana i ove godine, a pravo učešća na istoj imaće bendovi koji budu polufinalisti.

Više detalja i prijavni formular nalaze se na sajtu Gitarijade u odeljku KONKURS. Prijave je moguće podneti do 22. maja.