97. Rođendan džeza u Akademiji 28 jedinstvena je kulturna manifestacija u svetu, kojom se tradicionalno u Klubu Akademije 28, već osam godina zaredom, proslavlja dan kada je izdata prva džez ploča.

Ovaj dvodnevni festival ranog džeza-diksilenda, ove godine zasluženo nosi epitet međunarodni, jer će pored imena domaće džez scene, po prvi put na ovim prostorima, ekskluzivno, nastupiti norveški džez sastav NORSK LINIE – zvezde ovogodišnjeg rođendana.

Tradicionalno, nosioci glavnog festivalskog programa su BEOGRADSKI DIKSILEND ORKESTAR, pored kojih će nastupiti i kvartet profesora džeza – JAZZ PRO KVARTET, kao i naši najmlađi džezeri iz muzičke škole „Stanković“ – DECA JAZZA.

Ove godine, u vidu pratećeg programa festivala pod nazivom JAZZ KNJIŽARA, u Galeriji Akademije 28 posetioci će imati prilike da po povoljnim uslovima kupe tematski orijentisana izdanja koja se tiču džeza, ali i muzike uopšte. U okviru JAZZ KNJIŽARE, od 26.02. do 01.03. predstaviće se izdavačke kuće Clio i Utopija.

Festival ranog džeza, 97. Rođendan džeza održava se i ove godine u Klubu Akademije 28 (Nemanjina 28, Beograd) 26. i 27. februara, sa početkom u 20h, a njegov logičan nastavak, i deo ciklusa februarskih džez koncerata u Akademiji 28, biće dva dodatna koncerta: 28. februara, od 22h nastupiće Jovan Maljoković, a 1. marta, u isto vreme, očekuje nas Katarina Jurić Kvartet (Hrvatska).

Tokom prethodnih godina, na festivalu džeza u Akakdemiji 28, nastupilo je preko 30 različitih izvođača, iz zemlje i iz inostranstva, a oko 1.000 ljudi poseti festival svake godine. Zbog svega toga, festival Rođendan džeza visoko se pozicionirao na mapi muzičkih i festivalskih događaja u zemlji.

26. februar

20H/ BEOGRADSKI DIKSILEND ORKESTAR

23H/ DECA JAZZA I

27. februar

20H/ DECA JAZZA II

21H/ JAZZ PRO QUARTET

22H/ NORSK LINIE (NORWAY)

Ulaz na festival kao i na sve prateće programe je besplatan.

Rezervacije se vrše putem telefona: 011/ 3619 342