Deseto jubilarno izdanje filmskog festivala “Slobodna zona” održaće se od 7. do 12. novembra u osam bioskopa: u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival će biti svečano otvoren 7. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom filma 20.000 Dana na Zemlji Ijana Forsajta i Džejn Polard. Festival će svečano otvoriti gost selektor Slobodne zone 2014, Boris Buden.

Na festivalskom programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, dobitnici najznačajnijih nagrada na festivalima širom sveta. Pored miljenika publike i kritike, filmova Boyhood i novog dokumentarnog filma Vima Vendersa So zemlje, na festivalskom programu će se naći i animirano-dokumentarni film Da li je visok čovek srećan? Mišela Gondrija koji zajedno sa najčuvenijim alter globalistom danas, Noamom Čomskim crta, piše i polemiše o odnosu između jezika i sećanja kao i načina na koji jezik oblikuje svet i stvarnost kao i najnoviji igrani film Stivena Daldrija Smeće. Dokumentarni film U potrazi za Vivijan Majer o jednoj od najboljih uličnih fotografkinja 20. veka čiji su lik i delo decenijama bili skriveni od očiju javnosti uz izuzetnu priču o večnoj potrazi za svetim gralom ljubavi u filmu Ljubavna odiseja Tatjane Božić, neki su od skrivenih aduta ovogodišnje Slobodne Zone.

Zahvaljujuću Gostu selektoru filozofu, piscu i prevodiocu Borisu Budenu, program je bogatiji za tri izuzetna filma – 1971. je dokumentarno-igrani film čiji su junaci 40 godina pre Edvarda Snoudena i Vikiliksa iz lokalne kancelarije FBI-a ukrali dokumenta koji svedoče o nameri države da ograniči gradjanska prava i slobode i anonimno ih dostavili javnosti. Njihov identitet bio je nepoznanica sve do ovog filma. U ovoj selekciji se našao i film Poslednji zločinac Kloda Lancmana, jednog od najznačanjihih dokumentarista u istoriji filma. Treći film po izboru Borisa Budena O nasilju kroz audiovizuelni kolaž sastavljen od arhivskih materijala i aktivističkih tekstova Franca Fanona, bavi se ne samo prošlošću i antikolonijalističkom borbom afričkih naroda, već i aktuelnom stvarnošću neokolonijalizma koji je u punom zamahu i odvija se pred našim očima. Ovo kinematografsko ostvarenje biće ujedno i uvod u prvo veče Noćnih razgovora čiji je urednik Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda. O pitanju Šta je horejstvo danas? (fantastični dokumentarac Povratak u Homs), fenomenu filma Boyhood i odnosu filma i stvarnosti, kao i strašnim istinama prikazanim u snažnom i uznemirujućem filmu Ester Hajdu Suđenje u Mađarskoj na temu Tihe vode desnice, publika Slobodne Zone moći će da diskutuje sa Ivanom Milenkovićem i njegovim gostima posle projekcije filmova u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda. Učesnici u razgovorima biće Boris Buden, sociolog, Miklavž Komelj, istoričar umetnosti iz Ljubljane, Gabor Bođiš novinar iz Budimpešte, Olivera Milosavljević, istoričarka, Zlatko Paković, novinar Danasa, kao i Jurica Pavičić, novinar Jutarnjeg lista, i Petar MIlat, filozof, iz Zagreba.

Više informacija o programu možete naći na sajtu http://www.freezonebelgrade.org/.