PODELI

U četvrtak 13. marta 2014. sa početkom u 20:00, u Pozorištu za decu u Kragujevcu nastupiće kvintet španskog flamenko gitariste Alberta Lopeza.

Sudeći po vrtoglavom usponu mladog Lopeza, ovo je prilika za nesvakidašnje flamenko iskustvo! Već vlasnik nekolicine prestižnih flamenko nagrada i samostalnih izdanja, on je svoju veštinu oblikovao uz patrone poput Mikelanđela Korteza, Tomatita, El Pelea i brojne druge. Seviljska bijenala, Bele noći Flamenka ili čuveni Flamenko festival u marokanskom Fezu, samo su neke od pozornica obeleženih umećem vanserijskog gitariste i autora iz Granade. U Kragujevac dolazi sa furioznim kvintetom uz koji veže tradiciju sa inovacijom, ili kako to sam Lopez definiše, „bulerías por alegrías“!

Alberto Lopez Quintet čine: Alberto Lopez – gitara, Yolanda Osuna – ples, Bernardo Miranda – glas, Javier Rabadan – perkusije, Jesus Valero – bas gitara.

Ulaznice po ceni od 700 dinara u prodaji su u Studentskom kulturnom centru, Pozorištu za decu, Turističko informativnom centru Kragujevca i prodavnici muzičke opreme Dr Studio.

Alberto Lopez (1990) je svoje prve časove gitare pohađao sa 11 godina, u svom rodnom gradu Bazi. Diplomirao je na odseku za flamenko gitaru Konzervatorijuma za muziku Rafael Orosko u Kordobi, a usavršavao se kod Migela A. Kortesa, Herarda Nunjeza, Manola Franka i Ninja Pura. Programom Espetakulo siento, predstavio se publici u Španiji, ali i Francuskoj, Srbiji, Italiji i Maroku.

Za vreme svoje solo karijere bio je uključen u velike projekte kao što su Bijenale flamenka u Sevilji, Noće blanka del flamenko, Flamenko Fez festival, nastupajući sa El Peleom, Estreljom Morente, Arkanhelom, Tomatitiom i Israel Galvanom. Tokom svoje karijere osvojio je brojne nagrade među kojima treba izdvojiti prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Manuel Kano u Ohiharesu (2009), Državnom takmičenju mladih izvođača u Haenu (2010), takmičenju Fondacije Kristina Heren (2011), Međunarodnom takmičenju flamenko gitarista Siudad de Lospitaled (2011), takmičenju Mladih flamenkista Andaluzije (2012), kao i drugu nagradu na Međunarodnom festivalu Kante de las Minas u Unionu (Mursija, Španija, 2012).

Organizator: Studentski kulturni centar Kragujevac