Cela 2020. godina, a i dobar deo 2021. proticao je uz česte: „Eh, da mi je bar jedna Iskazova svirka,” komentare. Takozvana nova normalnost pored svih mera zaštite nalagala je i zabrane okupljanja. U okruženju punom straha, stresa, brige za sve aspekte života, zabrana okupljanja, tačnije – nedostatak koncerata značio je samo još više stresa i anksioznosti.

Svi imamo različite načine pomoću kojih se borimo protiv negativnih emocija. Neko voli da veze goblene ili igra World of Warcraft i to je okej, ali ako je nekome ventil skakanje na svirci dok te masa gura sa svih strana, a na bini su recimo Iskaz ili Marčelo, dolazi do problema kada je na zatvorenom javnom mestu dozvoljeno prisutvo polovine školskog odeljenja.

Nego, hej gde ste, braćo i sestre? U Novom Sadu smo 29. oktobra 2021. “prekinuli muk” i dočekali 2u1 koncert Iskaza i Marčela, a sa njim su nastupali Napeti Quintet i DJ Raid. Win-win, što bi rekli.
Ekipa Udruženja za razvoj kulture Free Space nam je omogućila da pod okriljem Đave, u ušuškanom dvorištu Ateljea Kurucić dobijemo jednu ozbiljnu dozu fizičke i mentalne terapije.

Drevno predanje koje prati nastupe uživo kaže da će svirka biti brutalna ako se bendu tokom prve pesme bina podeli na pola. Brutalno i bi.

Svako ko je Iskaz čuo bar na talasima radija, zna da su oni jedna energetska bomba koju čine otrežnjujući stihovi i kombinacija panka, hip-hopa i regea.  Na to se misleći čovek lako navuče i Iskazovi nastupi postaju vrlo dobar ventil kada bomba iz slušalica eksplodira uživo bar nekoliko puta godišnje. Dok slušamo S.I.S.T.E.M, Proste duše, Grizi gazi ili recimo pesmu Warfare sa Kojotom, proključa ono što ćutke posmatramo i upijamo, a Ko ti je rekao nas dobro prodrma. Cilj je da se ne damo učmalosti društva i da se na početku dana ipak osećamo Do yaya. Kako je počeo ovaj petak više nije ni važno jer se bar do yaya završio. Pored izvanrednog muzičkog dojma koji ovi Pančevci ostavljaju, najveće bogatsvo Iskaza je u ljudskosti, prijateljstvu i dobroti kojom zrače – svaki ponaosob i kao ekipa. Dobro uklopljena slagalica koja svakim nastupom povećava broj delova jer svoju energiju šire i na publiku koja ih prati i čeka do sledećeg puta. Odličan primer za to su bile dve devojke iz publike: jedna je znala doslovce sve reči, čak i one koje se izgovaraju brzinom svetlosti, a druga je došla sa tatom i ima jednocifren broj godina. Momenat kad masa skače, a nju tata podiže u vazduhu kako bi bila u ritmu sa ostalima neverovatan je i za ponos svima. Na toplinu kojom zrače tokom interakcije sa publikom, niko ne ostaje imun i maske ovde ne pomažu. (Okej, imajte razumevanja za ove emocije i izlive delimičnog klišea, ipak se dugo čekalo ovakvo okupljanje u gradu i šire.)

Šmekeri su i u odnosu prema kolegama i bratskim bendovima tako da ne prođe svirka, a da ne otpevaju neku od zajedničkih pesama ili ne pomenu Gobline, Ritam nereda, Kojota ili Marčela sa kojim su ovaj put posle sedam godina delili binu i zajedničkim snagama otpevali 3u1.

Jedno veliko poštovanje za Marka Šelića i naklon za sve što radi. Svetla strana književne, muzičke i odnedavno pozorišne scene. Erudita našeg doba koji svojim znanjem, talentima i radom oko sebe okuplja razne mlade ljude, a inspiriše delima i pokreće na razmišljanje tekstovima. Nakon što je podržao svoje drugare Iskazovce, iz prvog reda je išetao na binu i otpočeo svoj deo večeri. Večiti napet šou je oko nas, ali ove večeri, osim naziva peterca i di džeja  koji ga prate, ništa nije bilo napeto. Pozdravili su nas pesmom Udahni, a zatim je krenulo preslišavanje diskografije od De facta uz sećanje na Grua uz Bolji život, preko paraćinskog bloka. Kultna tema pesme Jedan dobila je nedavno i nastavak, a pesma Flešbek kao da se godinama čekala da postane njen neraskidivi deo. Baš kao što su na ovom nastupu izvedene jedna za drugom, mislim da ih svi i inače slušamo u paketu kako ova ljubavna priča ne bi bila okrnjena. Ko do sada nije gledao predstavu Bura, ove večeri je dobio muzički hint kao pozivnicu da SNP poseti prvom prilikom. Međutim, kao što Marčelo u jednom trenutku reče, čar koncerata je u tome što publika može uživo da čuje pesme koje će se tek naći na novim albumima te smo ovog puta dobili nekoliko novih lepih vesti, a to su novi albumi. U decembru će Marčelo objaviti Nojevu varku, Nensi solo album Vrištim, a Raid instrumentalni album 12 Rooms. Nova godina će pored sveopšteg haosa ipak krenuti uz dobar ritam, a nama ostaje da se nadamo da ćemo se ubuduće češće ovako družiti. I kao još jednu ekskluzivu sa ovog koncerta prenećemo vam da će u ponedeljak, 1. novembra, u 20h biti premijera pesme i spota Dvadeset sa Marčelovog novog albuma.

Za kraj, hvala Free Space-u što se usudio da prekine muk i sugrađanima omogući provod od kog mnogi zaziru.

Mina Erić