PODELI

U petak, 17. oktobra u 22h u Omladinskom centru CK13, nakon nekoliko meseci pauze, nastupiće novosadski bend Gernika.

Članovi Gernike su se okupili novembra 2007. godine u Novom Sadu. Nakon nekoliko promena u postavi, bend se ustalio kao četvorka i tako funkcioniše od aprila 2010. Prvi nastup Gernike vezuje se za takmičenje GBOB (Global Battle of the Bands) u Beogradu, gde je ostavila jak utisak na publiku i po broju njihovih glasova bila na drugom mestu od osam takmičarskih bendova te večeri. Sledeći nastup bio je na Uskršnjem rok maratonu u Šapcu. Nastup je opet odlično primljen od strane publike i lokalnih medija. Od festivalskih svirki u regionu izdvajaju se još nastupi u Kulturnom centru u Zrenjaninu, nastup na Šabačkom letnjem festivalu, nastup na Kulpin festu, na Crvenačkom C.M.O.K -u i dva nastupa na Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci.

Na novosadskoj sceni odsvirali su velik broj svirki. Festivalskom svirkom u klubu CK13 ‘Come out and play’ Gernika izlazi na scenu i u novosadskim medijima, preko emisije Gruvanje na RT Vojvodine. Izdvajamo nastup u Tremi, povodom humanitarne akcije Devojka koja voli život, gde smo binu delili sa bendovima Lude Krawe, Mamurlook i Lila Horeae. Nastupali su i kao gosti na koncertnim promocijama albuma bendova Pry, Siempre Pelligrosso i Azil5, i samostalno kao izvođači na velikim binama na Trgu slobode, u studentskom gradu kod Rektorata i na Štrandu. U oktobru 2011. godine svirali su i koncert u Studiu M, koji je takođe zabeležen kamerama RT Vojvodine i nalazi se na njihovoj YouTube stranici (GernikaTV).

Leta 2011. godine osvojili su nagradu žirija na takmičenju Live Shot 2, koji organizuje lokalna novosadska televizija Kanal9. Pobeda im je donela prvo snimanje u studiju i snimanje spota. Početkom maja meseca 2012. godine pobedili su na Gitarijadi u Kuli osvojivši Nagradu žirija.
Gernika će uskoro izdati svoj album prvenac “…pod svetlom”, koji je sniman tokom 2012. i 2013. godine.


.