Dimensions festival objavio je prve izvođače, a sudeći po imenima na spisku prethodi nam još jedno odlično izdanje. Svemoćna i enigmatična ikona muzičke scene Grace Jones prvi put će nastupiti u Hrvatskoj i to na otvarenju Dimensions festivala u pulskoj Areni, 30. avgusta. Uz tu ikonu, početak šestog Dimensions festivala obeležiće Moderat, Yussef Kamaal i Moses Boyd. Pozornice na tvrđavi Punta Christo, od 31. avgusta do 4. septembra, ugostiće više od 80 imena sa samog vrha house, techno, disco, soul i jazz scene, među kojima se ističe Jeff Mills, Theo Parrish, Floating Points, Cymande, Nina Kravitz, Danny Krivit, Ata Kak, Hessle Audio, Levon Vincent, Dan Snaith aka Caribou…

U prodaju su puštene prve povoljnije ulaznice za koncert otvaranja po ceni od 240 kuna, a u prodaji još ima regionalnih festivalskih ulaznica ranograbilica po povoljnijim cenama.

Nakon prošlogodišnjeg sjajnog koncerta Massive Attacka pred osam hiljada ljudi u originalnom ambijentu pulske Arene, Dimensions festival sprema još jedno monumentalno izdanje. Šesti Dimensions festival otvoriće Grace Jones, intrigantna ikona koja definiše muziku, modu i umetnost već 30 godina, a kojoj će ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj. Poznata po svojoj androgenoj pojavi, jednako kao i po svojoj muzici, 68-godišnja Grace Jones i dalje je inspiracija mnogim umetnicima. Nakon 19 godina pauze, vratila se 2009. sa zapaženim albumom Hurricane. Od tada nije prestala nastupati, a na bini je jednako originalna i energična kao i na početku karijere.

Jednako tako poznat po svojim nastupima je elektronski super-bend Moderat, trojac kojeg čine članovi Modeselektora i Apparat, predvodnici berlinske scene. Na tragu prošlogodišnjeg koncerta u Areni koji je otvorio trenutno najcenjeniji jazz muzičar Kamasi Washington biće i nastup eksperimentalnog jazz benda Yussef Kammaal te bubnjara i kompozitora Mosesa Boyda.

Dimensions tim i ove godine na tvrđavi sprema kvalitetan program koji čini kombinacija snova; od lokalnih legendi do međunarodno cenjenih umetnika. U svom šestom izdanju Dimensions će tako prvi put ugostiti jednog od utemeljivača techno muzike, Jeffa Millsa. Još jedno kultno američko techno američko ime Theo Parrish, u Pulu donosi zvuk Chicaga. Stalni gost Berghain kluba, Marcel Dettmann, vraća se u svom poznatom techno stilu. Floating Points nastupa čak dva puta kroz festival; s posebnim live showom koji je putovanje kroz njegovu produkciju te s eklektičnim i ekspanzivnim DJ setom. Bez sumnje, jedan od vrhunaca festivala biće nastup slavnog funk benda iz 70-tih, Cymande, koji će u punom sastavu svirati klasike. Tu je i multi-instrumentalist i gospodar funka Shuggie Otis, te zagonetni reper iz Gane – Ata Kak. Na mračnijem kraju zvučnog spektra tu je techno zvezda Nine Kraviz i nova nada Helene Hauff, koja je zacementirala svoje mesto kao jedna od predvodnika underground scene. Progresivne setove spremaju Dan Snaith poznat kao Caribou i Daphni, te Joy Orbison i Hessle Audio tim.

Dimensions festival je sinonim za najrespektabilnija imena house i techno scene. Cenjeni selektor i producent Levon Vincent doneće odvažan izbor deep housea, dok Tama Sumo i Lakuti čine savršen DJ tim s B2B setom. Njima se pridružuju zavisnik o vinilima i Chicago zvezda Sadar Bahar, Antal i londonska potpora Horse Meat Disco. Rezident berlinskog Club Der Visionaere Binh poznat po svojim ekspanzivnim setovima čini dobrodošao dodatak. Poseban će biti i nastup rezidenta legendarnog newyorškog kluba Studio 54 Nickyja Siana.

Live nastupa na 6. Dimensions festivalu biće u izobilju, kao primer nastup retko viđenog njemačkog dua Dopplereffekt, cenjenog soundtrack muzičara Alexander Robotnicka i ambijentalnog dua Demdike Stare. Publika će imati priliku videti neo-soul legendu Amp Fiddlera, a Romare s Ninja Tune etikete će spojiti tačkice između funka i world muzike. Zanimljiv nastup sprema kompozitor i synth entuzijast Kaitlyn Aurelia, a potpuno nov pogled na bubnjeve donosi Moses Boyd. Jazz, funk i world muzički pravci ključni su deo Dimensions popisa, a to ni ove godine neće biti drugačije. Yussef Kamaal jazz trio, koji nastupa na otvaranju i na tvrđavi upoznaće nas sa snenom stranom jazza, Moko Shibata aka Powder s world music scenom, a DJ Okapi sve će začiniti s afro ritmovima. Prijateljska atmosfera, čaroban ambijent, ograničen kapacitet, savršeno ozvučenje i beskompromisan izbor izvođača čine Dimensions jednim od najuglednijih festivala elektronske muzike u svetu i nezaobilazno mesto za sve istinske ljubitelje muzike.