PODELI

Jedan od najčuvenijih svetskih ugostiteljskih brendova, Hard Rock Cafe, uskoro će otvoriti lokal i u Beogradu, i to u samom centru grada, na mestu čuvene kafane Ruski car.

Na adresi Obilićev venac 29 čak 122 godine nalazio se jedan od simbola prestonice, kafana koja je dobila ime u čast ruskog vladara Aleksandra II Nikolajeviča Romanova, da bi 2012. umesto nje bio otvoren italijanski restoran “Vapijano”.

Međutim, posle samo nekoliko sezona u kojima su se Beograđani u centru grada sladili pastama, i on se iselio.

Za više od 120 godina postojanja, Ruski car je bio svedok mnogih gradskih dešavanja, posećivali su ga lekari, advokati, političari, gradske face i svi koji su želeli da posmatraju šta se dešava na gradskoj štrafti.

Današnje zdanje sagrađeno je između 1922. i 1926. godine, kao spomenik kulture nalazi se pod zaštitom države, te su zabranjeni radovi na spoljašnjosti, ali i delu unutrašnjosti objekta.

U međuratnom periodu Ruski car imao je izgled otmenog beogradskog lokala. Posle Drugog svetskog rata pretvoren je u društvenu svojinu. Originalni enterijer uništen je u rekonstrukciji početkom šezdesetih godina 20. veka kada je u ovom prostoru otvoren prvi restoran sa samousluživanjem Zagreb. Do devedesetih godina Ugostiteljsko preduzeće Stari grad iznajmljivalo je prostor, da bi zatim novi vlasnik preuredio restoran i vratio mu stari naziv – Ruski car.

Budućnost je, međutim, Hard rok kafe, lanac koji trenutno poseduje skoro 200 filijala u više od 60 zemalja. Poznati su po autentičnom ambijentu kombinacije paba i restorana, gde posetioci mogu da kupe suvenire i rekvizite s poznatim logom, ali i da slušaju dobru muziku. Na prostorima bivše Jugoslavije prvi je svoj Hard Rock Cafe pre nešto više od godinu i po dana dobila Podgorica (Zagreb je imao do 2008. ali bez licence).

Prvi Hard rok kafe je otvoren 1971. u Londonu, kada su Amerikanci Ajzak Tigret i Piter Morton, u potrazi za dobrom pljeskavicom, otvorili sopstveni restoran. Vlasnik licence za Evropu je investiciona grupa iz Abu Dabija koja je specijalizovana za investicije u oblasti nekretnina.

Izvor: b92.net