PODELI

Uskoro će se u prodaji naći sedmo izdanje u ediciji “Original Album Collection” Croatia Recordsa, četvorostruki box set originalnih albuma jednog od najboljih bendova novog talasa, Haustora. Reč je o ediciji u kojoj se unutar box setova objavljuju neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz naše bogate muzičke istorije.

Grupa Haustor osnovana je 1979. godine, a prestala je da postoji 1990. To je bio bend za koga su mnogi kritičari isticali da je bio bitno drugačiji od ostatka scene jer su momci iz benda smatrali da drugi treba da se mere prema njima, a ne obrnuto. Danas, znamo da je bend bio u pravu jer se njihovi albumi smatraju jednima od najvažnijih izdanja iz bogate arhive novog talasa, a njihov uticaj je vidljiv u brojnim pesmama bendova iz devedesetih.

Box set sadrži sva četiri studijska albuma Haustora počevši od debit albuma “Haustor” (1981.), a nastavivši se s albumima “Treći svijet” (1984.), “Bolero” (1985.) i “Tajni grad” (1988.). Koreni grupe sežu u sastav Komuna, koju su radi neformalnih svirki 1977. godine osnovali Darko Rundek i Srđan Sacher. Haustor je osnovan 1979. Godine, a činili su ga navedeni autorski dvojac Darko Rundek (vokal i solo gitara) i Srđan Sacher (bas) te Ozren Štiglić, a kasnije Zoran Zajec (gitara), Zoran Perišić, a kasnije i Srđan Gulić (bubanj), Damir Prica (saksofon), Nikola Santro (trombon) i Zoran Vuletić (klavijature) uz priključivanje Jurija Novoselića (saksofon).

Album “Haustor” objavljuju 1981. godine i jasno pokazuju pravac kojim će ići – sjajno stapanje brojnih žanrova u poseban alternativni stil. Publiku su osvojili singlom “Moja prva ljubav” koja osvaja i radio stanice i koja ih i dan danas obeležava, ali na albumu su se našli i budući klasici “Mijenjam se”, “Tko je to”, “’60-’65” i “Crni žbir”. Produkciju albuma potpisuje lider Parnog valjka Husein Hasanefendić Hus. Na koncertima na kojima su stvarali sjajnu atmosferu, Darko Rundek je unosio i svoja pozorišna iskustva. Najvažniji koncert sviraju s još jednim izvrsnim bendom Šarlo Akrobata, ispred Gang of Foura na zagrebačkom Biennaleu. Nakon toga pod producentskom palicom Stanka Juzbašića snimaju hvaljenu singlicu “Majmuni i mjesec/Zima/Capri”.

Dve godine kasnije Haustor objavljuje album “Treći svijet” koji se zbog autorskih pesama i vrsne produkcije smatra jednim od najboljih albuma ikad snimljenih na ovim prostorima. Album je snimljen u postavi Darko Rundek, Damir Prica, Zoran Zajec, Srđan Sacher i Srđan Gulić, a produkciju potpisuje Željko Brodarić. Album koga krasi reggae, latinoamerički ritmovi i inteligentan pop, obeležile su pesme “Neobičan dan”, “Zadnji pogled na Jeršaleim”, “Babilonske baklje”, “Skriven iza lažnih imena”, a na albumu se našla i pesma “Radnička klasa odlazi u raj”. Nakon albuma grupu napušta Srđan Sacher, dok autorstvo idućih albuma preuzima u celosti Darko Rundek.

1985. godine snimaju album “Bolero” u sastavu Rundek, Prica i Zajec, a produkciju potpisuju Dragan Čačinović i Mitar Subotić (Rex Ilusivii). Na albumu se našao, što će se kasnije pokazati, drugi veliki hit benda, pesma “Ena”, ali i sjajne pesme kao što su “Šejn”, “TV man”, “Šal od svile”, “Sejmeni” kao i “Take the Money and Run” koju smatraju jednim od prvih pesama s elementima repa u bivšoj državi.

Godine 1988. Haustor snima i svoj poslednji studijski album “Tajni grad”, a produkciju albuma potpisuju Darko Rundek, Zoran Zajec i Hrvoje Hegedušić. Pesme “Ula ulala”, “Bi mogo da mogu”, “Uzalud pitaš” i “Uhode” obeležile su poslednji album.

haustor cd