Banjalučki Demofest je otkrio i poslednji deo pratećeg programa, koji će biti upriličen u prostorijama banjalučkog Doma omladine tokom sva tri festivalska dana od 21. do 23. jula, i to u dnevnim terminima.

Pored već predstavljenih sadržaja, Demofest ovoga puta donosi izložbu fotografija “Total Experience”, multimedijalnu radionicu “Gdje svirati u regionu?”, te projekciju filma o slavnom muzičaru Vladi Divljanu, pod nazivom “Vlada”.

Tako će publika od prvog dana Demofesta moći da uživa u izložbi fotografija “Total Experience”, koja će biti otvorena tokom sva tri dana festivala. Ova izložba će ponuditi efektan odgovor na pitanje kako izgleda celokupna atmosfera muzičkog nastupa, predstavljena kroz jedan, sveobuhvatni kadar. Njen autor je Bojan Vasiljević, urednik fotografije magazina “Urban Bug” i vlasnik uspešne agencije, koji se fotografijom bavi već 12 godina, tokom kojih je fotografisao više od 1.000 koncerata.

Dragan Vuković, banjalučki TV i radijski urednik, DJ i muzički promoter sa trenutnom adresom u Sloveniji, vodiće drugog dana Demofesta radionicu namenjenu mladim muzičarima, ali i svim posetiocima koji žele da regionalnu rock scenu upoznaju iznutra. Gde se nalaze pogodni klubovi i festivali, kako su organizovani, kako se finansiraju, koji muzički stilovi im odgovaraju, koliko unapred treba poslati koncertnu ponudu? Radionica će odgovoriti na ova, ali i brojna druga pitanja, i to na atraktivan i dinamičan način – vodeći prisutne u multimedijalnu šetnju kroz regiju.

Dokumentarni film “Vlada” će biti prikazan poslednjeg dana festivala, a posvećen je Vladi Divljanu, jednom od najvećih rock muzičara sa prostora bivše Jugoslavije. Turbulentna vremena pretvorila su Vladu u muzičkog nomada, koji se selio od Australije do Beča, u kojem je i preminuo 2015. godine. Rudi Uran, slovenački kinematograf, slikar i dizajner, autor je filma koji se bavi upravo ovom temom – ličnim iskustvom jednog velikog umetnika koji je brzo stekao, ali još brže izgubio svoj kulturni prostor, i potom decenijama pokušavao da ga ponovo pronađe.

U takmičarskom programu Demofesta nastupiće 35 bendova, dok će u revijalnom delu svirati Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Bombaj štampa, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, ZAA, Nord, S.K.A. i Rezerve.

Generalni sponzor devetog Demofesta je Nektar pivo, prijatelj festivala je i ove godine kompanija m:tel, dok je zvanični telefon festivala Huawei P9, kreiran u saradnji sa kompanijom Leica.