PODELI

Tokom naredne tri nedelje u sklopu nastavka projekta “Jazz – Multikulturalni izraz” ,  u pet gradova juga Srbije biće održani koncerti Omladinskog jazz orkestra juga Srbije koji okuplja mlade muzičare iz Niša, Leskovca, Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca i Bosilegrada.

Prvi koncert na programu je već danas u Domu kulture u Bosilegradu sa početkom u 19 sati, a naredni koncerti biće održani po sledećem kalendaru: u Bujanvcu  u četvrtak, 16. oktobra,  u Domu kulture “Vuk Karadžić” sa početkom u 19.00 h, u Vranju, u petak 17. oktobra u Sali Ekonomske škole sa početkom u 19.00h, u Vladičinom Hanu u četvrtak 23. oktobra u Sali Centra Za kulturu sa početkom u 19.00h i u Leskovcu, u petak 24. oktobra, u Sali Pozorišta sa početkom u 19.ooh.

Program u trajanju od oko100 minuta obuhvata  koncerte pojedinačnih sastava iz gradova uključenih u projekat: Niša, Leskovca, Vladičinog Hana, Bosilegrada, Vranja i Bujanovca; kao i  zajednički nastup svih učesnika projekta koji izvode tri kompozicije (“Watermelon man”, “When the Saints Go Marchinin’ in” i “Nišville Jubilation”) uvežbavane na probama u Vranju, Leskovcu i Nišu

Projekat “Jazz – Multikulturalni izraz” okuplja pedesetak mladih muzičara srpske, romske, albanske i bugarske nacionalnosti, i najvećim delom se finansira sredstvima po konkursu Delegacije EU u Srbiji, uz podršku uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i PGF, uz sopstveno učešće Nišville fondacije.

Premijerni koncert Omladinskog jazz orchestra juga Srbije održan je u sklopu programa Nišvila 2014 na, specijalno za tu priliku ustanovljenom, Youth stage-u 15. avgusta. Učesnici projekta su boravili u Nišu tokom celog festivala i pratili ceo tok Nišvila,  a osim nastupa na Youth stage-u, orkestri iz svih gradova predstavili i koncertima na Matine i Welcome stage-vima, a prisustvovali su tradicionalnom Nišville workshopu za mlade muzičare. Programu na Youth stage-u prisustvovao je i gospodin Freek Janmaat rukovodilac sekcije za evropske integracije i ekonomiju Delegacije EU u Srbiji.

Nosilac projekta “Jazz – Multikulturalni izraz” je Nišville fondacija, a partneri Muzička škola Niš i Muzička škola “Stanislav Binički” iz Leskovca.

Na press konferenciji je najavljen i Nišvil jazz TV kanal koji se za sada, u probnoj fazi može pratiti posredstvom internata, odnosno preko oficijelnog sajta  Nišville festivala, a planirano je da od novembra krene i preko OTT servisa.