PODELI

Najznačajnija američka country pjevačica proteklih pedeset godina zadnji puta posjetila je Zagreb 2008. godine kada je svojim nastupom i glazbom oduševila zagrebačku publiku u prepunoj Tvornici, a 19. listopada održati će koncert u kinu Studentskog centra.

U sklopu mnogih turneja po SAD-u i šire, u posljednje vrijeme ističe se ulazak njenog debutnog albuma “Joan Baez” iz 1960. u Grammy Hall of Fame te posebno priznanje dobiveno 2012. godine od Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava.

U toj borbi koračala je s Martinom Lutherom Kingom, bila inspiracija Vaclavu Havelu, sudjelovala na prvoj Amnesty International turneji, prisustvovala 90. rođendanu Nelsona Mandele u Londonu, borila se za slobodu govora te protiv rata u Vijetnamu, a  40 godina poslije pružila podršku Dixie Chicks u njihovom protestu protiv rata u Iraku.

Njeni prvi uratci spoj su tradicionalnih balada i rocka, sve dok 1963. svijetu nije predstavila legendarnog Bob Dylana, čime je počela tradicija dugotrajnog uzajamnog mentorstva koje traje još i danas.

Među brojnim nagradama koje je osvojila, Joan je ponosna vlasnica nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy. Album iz 2008. godine Day After Tomorrow pobrao je pohvale glazbenih kritičara i bio nominiran za Grammyja. Uslijedilo je premijerno prikazivanje dokumentarca o njezinoj životnoj priči Joan Baez: How Sweet The Sound’ u sklopu PBS American Masters.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 220, 295 i 360 kuna.