PODELI

Grad Novi Sad je ove godine prvi put aplicirao za prestižnu titulu Evropske prestonice mladih. U okviru kandidature, koja je podneta na inicijativu EXIT fondacije, a podržana od strane omladinskog sektora, sutra će, 16. oktobra,  u Kineskoj četvrti biti održan OPENS Day na kojem će mladima biti predstavljeni zacrtani ciljevi.

Ideja je da Kineska četvrt jednog dana postane Youth Creative Polis i jezgro razvoja omladinskog sektora i kretivnih industrija. U petak će ova ideja biti predstavljena aktiviranjem svih prostora koji se nalaze u četvrti, ali i ulicama koje ih povezuju.

OPENS Day trajaće od 12 do 20 časova, a tokom ovog perioda brojne organizacije koje se bave mladima prestaviće svoj rad kroz predavanja, radionice, tribine, izložbe…

Program će se odvijati u klubu “The Quarter”, Fabrici, Domu B612, Firchie Think Thank Studiju kao i na ulicama između ovih objekata. Oradio sutra će svoj program realizovati uživo u okviru ovog događaja te će mladima prenositi informacije sa lica mesta.

Oragnizacije koje će predstaviti svoj rad u okviru OPENS Day manifestacije su Udruženje Prevent, Aegee, EESTEC LC, BalkanIDEA, Novo kulturno naselje, Omladina JAZAS Novi Sad, Estiem Local Group, AIESEC, SUS – Studentska unija Srbije, BEST Novi Sad, Eko koš, Relay, Biznisnova, Udruženje Remiks i mnoge druge.

Udruženje Remiks, pod čijim okriljem radi portal Remix Press, dobilo je podršku od strane lokalnog odbora kandidature Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2018. da realizuje projekat “Novi Sad-grad za mlade”. U okviru projekta održana je obuka za novinare-volontere koji će sutra od 15 do 18h predstaviti svoj rad mladima koji posete Kinesku četvrt. Ovim projektom predviđeno je mapiranje sadržaja za mlade u Novom Sadu, predstavljanje organizacija koje se bave mladima i uspešnih mladih ljudi iz Novog Sada.