U utorak 6. i sredu 7. decembra u Bitef teatru možete pogledati predstavu “Kratka priča o Antihristu” po delu Vladimira Solovjeva “Tri razgovora”.

Režija: Andraš Urban

Dramaturgija: Jelena Bogavac

Kompozicija: Irena Popović

Video: Igor Marković

Glumice: Katarina Marković,  Suzana Lukić, Borjanka Ljumović, Anko Kiš,  Danijela Daša Petković,

Muzičari : Nemanja Aćimović -bubnjevi, Ivan Mirković -harmonika, Nikola Dragović – violin

Predstava nastaje iz pozorišnog dijaloga koji se uspostavlja u odnosu na delo TRI RAZGOVORA , Vladimira Solovjova , te ” Razgovor Treći – Kratku povest o antihristu”  – polemičkom filosofskom spisu iz 1900. godine, u kom pisac izlaže svoje viđenje apokaliptičke budućnosti čovečanstva. Približava se Pravoslavnom Svetom Predanju i tvrdi da će religije, među njima i razne hrišćanske konfesije, ujediniti antihrist, onaj koga Sveti Pavle naziva “čovekom bezakonja”.

Pozorišna predstava istažuje duhovnu SF stvarnost Solovljeva “Kratku povest o antihristu” u odnosu na duhovnu stvarnost našeg doba.

U filozofskoj dijaloškoj raspravi Solovjeva se sve postmoderne, jednodimenzionalne figure antihrista stavljene u politički kontekst dvadeset i prvog veka posmatraju kao preduslov za dolazak pravog Antihrista. Odnosno, smatra da, videvši jedno u drugom “antihriste” sukobljeni Istok i Zapad predstavljaju plodno tle za dolazak, i to u vidu velikog mirotvorca i usrećitelja čovečanstva a ne tek osvajača i državnika – globalnog vladara budućnosti koji će zaista biti “pali sin”.

Filozofska rasprava Solovjeva polazna je tačka pozorišnog istraživanja –koje je u  prirodi pokušaja polemike sa definicijama pojma društvenog zla, u odnosu na institucionalno zlo, sistemsko zlo, te zlo i dobro u metafizičkom smislu ili definisano u ključu liberalno kapitalističke današnjice.

Cena karte za predstavu ANTIHRIST  u redovnoj prodaji je 500 dinara.

Studenti, penzioneri i članovi kluba čitalaca izdavačke kuće Laguna, Vulkan i Arhipelag  imaju popust 50%..