PODELI

Živiš u velikom gradu, u mogućnosti si da konzumiraš kulturu i pri tom biraš sa menija šta ti se „jede“ ovog dana, sledećeg vikenda, tokom leta…

Sad zamisli da ne živiš u velikom gradu i da si „gladan“ kulture. Ili ne moraš da zamišljaš jer ti zaista živiš na nekoj strani sveta gde kulturnih događaja nema dovoljno.

Hm, pa šta ćemo onda? Decentralizujmo kulturu kako bismo svi mogli da je konzumiramo, da unapređujemo svoje kulturne navike, da podjednako uživamo u filmovima, izložbama, koncertima…

Postoje mali gradovi, ali i veliki ljudi u njima koji hoće to da vam pruže. Ali u današnje vreme, kad je većina konkursa namešteno do poslednjeg dinara, teško je uglaviti kulturu u predlog menija onih koji o tome odlučuju, koji kroje sudbinu mladih naraštaja, ali i starijih koji su i gladni i žedni u vremenu u kojem sve više preovladava kič i šund.

Ovaj tekst bi trebalo da vas inspiriše, da probudi u vama bunt i da zajedničkim snagama pomognemo mladim i kreativnim ljudima u Kruševcu da njihov AJDE fest bude na kulturnom meniju i ovog leta.

Imaju viziju, imaju misiju, imaju jasan cilj. Nemaju dovoljno jaku podršku, ali će je, nadam se, dobiti od istomišljenika. „Kulturu ne donose rode, doniraj za AJDE fest“ slogan je kampanje kojoj možete dati svoj skroman doprinos, a Trag fondacija dupliraće prikupljena sredstva. Kako da pomognete? Detaljno uputstvo imate OVDE, odluku donesite sami.

Filantropija, dragi moji, nije izumrla. Mislim da je ovo prilika da to i dokažemo.

Ivana Jovanović