PODELI

Kultni slovenački bend Laibach u okviru svetske turneje povodom novog albuma “Spectre” održaće večeras, u subotu 14. juna (21:00), koncert u velikoj dvorani Doma omladine Beograda, koji najavljuju kao “jedan fini lajbahovski politički miting”.

Laibach u Beograd dolazi sa potpuno novim audio-vizuelnim programom, a vođa Jani Novak najavljuje da će u Domu omladine “predstaviti manifest Lajbahove internacionalne političke partije, koja je lansirana uz album ‘Spectre'”.

“Na albumu se u prvom redu bavimo politikom i formiranjem političke svesti. Postoji porast angažirane svesti u Evropi i drugde u svetu, ljudi su umorni od postojećeg političkog i ekonomskog establišmenta i žele da preuzmu vlast u svoje ruke, vraćajući dostojanstvo i solidarnost u društvene odnose svakodnevnog života. Mi ih možemo samo podržati u ovom nastojanju, a uz to možemo u isto vreme vratiti i neke političke važnosti i dostojanstvo u pop kulturu”, objašnjava Novak.

Prema njegovim rečima, za Laibach “ideja partije puno je interesantnija od ideje fan kluba”.

“Partija će biti dostupna svima onima koji mogu da budu inspirisani Lajbahom i koji žele nešto više od samo slepog konzumiranja ideja i materije. Mi ne želimo kluba navijača, nego društveno i politički osetljive članove koji će se angažirati u svojim sredinama i koji će se povezivati i internacionalno”, navodi Novak.

Novi album najavio je singl/spot “The Wistleblowers”, tema sa klasičnim militantnim i simfonijskim štihom Laibacha koja aludira na heroizam novih, digitalnih Prometeja slobode Bredlija Maninga, Edvarda Snoudona i Džulijena Asanža. U trenutku nedavnog održavanja “Pesme Evrovizije” pojavio se i drugi singl/spot “Eurovision” sa stihovima “Evropa raspada (Europe is falling apart)”.

Ulaznice su u prodaji i koštaju za parter 1.200, a balkon 1.500 dinara preko mreže Eventim.

Povodom beogradskog koncerta Laibach poručuje:
“Pomoz Bog! Vidimo se na našem koncertu u Domu omladine u Beogradu. Dolazimo u miru!”