U klubu Akademije 28 u Beogradu 19. jula koncert će održati Lazaruss Ostos (Lazar Ostojić) na žičanom instrumentu koji je nazvao Albatross gitara.

Lazar je stipendista fonda za mlade talente Republike Srbije “Dositeja”,koji se  nakon izuzetno uspešne magistrature na konzervatorijumu Princ Klaus u Groningemu
(Holandija) vratio nedavno u Srbiju donevši ne samo nova saznanja na polju muzike i inovativnih praksi, već i jedan sasvim novi žičani instrument koju je patentirao.

U pitanju je kreacija koja spaja žice bas i klasične gitare u jedno telona kojoj Lazar izvodi repertoar posvećen tradicionalnoj muzici sa Balkana.

Aktivno radeći na širenju opšte svesti o regionalnoj muzici Balkana, Lazar na Albatrossu izvodi prepoznatljive kompozicije-izvorne narodne pesme sa prostora Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Slovenije, istovremeno vršeći istraživanja novog zvuka na pomenutom instrumentu.

Koncert u Akademiji 28 biće ekskluzivna prilika da se vidi i čuje ovaj nesvakidašnji instrument, ali i da se na jedan sasvim novi, do sada neviđen način, uživa u specifičnom instrumentalnom izvođenju etno muzike sa ovih prostora. Na koncertu će Lazar Ostojić nastupiti u pratnji Aleksandra Škorića na bubnjevima. Ulaz je besplatan, a početak je u 22h.

Lazar Ostojić rođen je 1987. godine u Beogradu, gde živi i studira do svoje 25. godine.

Nakon završene niže i srednje muzičke škole na odseku za klasičnu gitaru, upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde završava kako osnovne tako i master studije. 2012. godine, kao stipendista “Dositeje”, upisuje master program – New Audiences and Innovative Practice, na Prins Claus Conservatorium-u u Groningenu (Holandija), gde već u prvom semestru za potrebe svog projekta, dizajnira instrument koji spaja žice bas gitare i klasične gitare u jedno telo, a sa Daliborom Vučićem (graditelj – Wood Guerilla) dogovara izgradnju istog instrumenta pod imenom – Albatross.

Tokom školovanja osvoja brojne nagrade za učešće na različitim takmičenjima: I, II i III mesto na republičkim takmičenjima za klasičnu gitaru, I nagradu na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, III mesto na festivalu gitare u Sinai (Rumunija) itd. 2008. godine odlazi u Angermunde (Nemačka) na poziv kompozitora i gitariste Carla Domeniconia gde usavršava metode i pristupe u svojoj kompoziciji. Na festivalima Guitar Art-a (Beograd) imao je prilike da sarađuje sa imenima kao što su: Pepe Romero, Sergio i Odair Assado, Carlo Domeniconi, Pavel Steidl, Zoran Dukić, Miroslav Tadić i drugi. Član i osnivač nekoliko domaćih bendova; posebno se izdvaja saradnja sa bendom Freaky Fight For Freedom, sa kojima 2011. godine izdaje album koji je u digitalnom obliku dospeo do Argentine, SAD, Čilea, Japana, Rusije itd. Trenutno radi na drugom studijskom albumu ovog benda, čije se objavljivanje očekuje u narednom periodu. U međuvremenu, bavi se istraživanjima novog zvuka na Albatrossu, paralelno pišući knjigu metoda za sviranje na ovom inovativnom  instrumentu.