PODELI

Macy Gray, višestruka Grammy dobitnica i jedna od najpoznatijih R&B, jazz i soul pevačica, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture 9. marta 2017. Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 170 kn. Na dan koncerta cena će iznositi 195 kn.

Soul kraljica prepoznatljivog promuklog vokala u Zagreb dolazi na krilima novog devetog izdanja “Stripped” koji je nedavno objavljen i odmah po izlasku je debitovao na trećem mestu Billboard Jazz albuma. I nakon 17 godina na sceni album Macy Gray pokazuje vokalnu nadmoć kao i autorsku zrelost, a sebe na novom albumu prvenstveno smatra jazz pevačicom. Intimniji, ogoljeni i iskreni izraz Macy donosi na albumu “Stripped” koji je sniman uživo u crkvi u Brooklynu, a u samo dva dana Macy i band su napravili album od 10 pesama.

“Nije bilo miksanja ili uređivanja albuma, tako da ništa niste mogli napraviti da se vratite i učinite da sve zvuči bolje nego što jeste. Nisam to shvatala dok smo snimali. Mislila sam da ću moći materijale preslušati i ponovo snimiti ono što mi se ne sviđa. Ovo je bio šok, ali i jako zabavno i svako prisutan na snimanju je bio i više nego sposoban album napraviti ovakvim kakav jest. Nadam se da će se ljudima svideti zbog toga. I nadam se da će muzičari početi snimati albume na ovakav divlji način”, kaže Macy Gray o snimanju novog materijala koji je bio potpuno drugačiji od ičega što je do sada napravila.

Uz nove autorske pesme poput “Annabelle” koju naziva jednom od najdražih pjesama “The Heart,” ili “Lucy” koju je s bendom napisala na snimanju, Gray je na album uvrstila i novu verziju njenog megahita “I Try”, ili “She Ain’t Right For You” kojem je dodan reggae prizvuk, a poigrala se i s “Redemption Song” Boba Marleya i coverom “Nothing Else Matters” koju originalno potpisuje Metallica.

Nadarena pevačica i autorka oduševila je muzičku industriju objavom debitantskog albuma “How Life Is” iz 1999. godine koji je sadržao globalni hit “I Try”. Album i singl su je lansirali u zvezdanu postavu, a prvenac se prodao u preko 15 miliona primeraka i Gray doneo dva Grammyja i dve MTV nagrade, te je označio početak njene sjajne karijere. Nakon toga je objavila još sedam albuma među kojima i sjajni “The Trouble Of Being Myself”, kao i “Talking Book” obradu pjesama Stewie Wondera ili “The Way” kojeg je nasledio upravo izdati “Stripped”. Uz bogatu muzičku karijeru Macy se izgradila i kao glumica, pojavljivajući se u filmovima kao što su “Training Day”, “Idlewild” i “Shadowboxer”.

U industriji u kojoj je počelo nedostajati pravih umetnika, izgradila je svoju viziju, stvarajući muziku koja preskače barijere žanrova od eksperimentalnog soula do alternativnog rocka, od retro diska do hip hopa čemu je pridodao njen “promukli” vokal. Njen umetnički integritet i inovativnost pridobio joj je fanove širom sveta, uključujući i muzičare poput Johna Frusciantea, Erykah Baku, Gang Starra, Mos Defa i Pharaoah Monche.

Macy Gray u Tvornicu kulture dolazi na krilima novog albuma “Stripped” koji će izvesti uz celi katalog njenih singlova iz bogate karijere koji su je označili jednom od najpoznatijih vokala u poslednjih 17 godina.

Foto: Guliano Bekor