Odlukom Organizacionog odbora 49. Gitarijade, Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, novi je Rokonačelnik ovogodišnje Gitarijade, koja će u Zaječaru biti održana od 29. jula do 1. avgusta.

Njemu će u sredu 29. jula, na kasnoantičkom lokalitetu Felix Romulijana, na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala, biti uručen ključ grada Zaječara.

Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, srpski je pevač, muzičar i kompozitor. Rođen je 6. februara 1954. godine u Nišu. Najpoznatiji je kao frontmen srpske rok grupe Galija, koju je, sa bratom Predragom Milosavljevićem osnovao 1976. godine.

Galija 1978. godine osvaja prvo mesto na Gitarijadi u Zaječaru čime karijera ove niške grupe kreće uzlaznom putanjom. Na ovogodišnjem izdanju najdugovečnije rock manifestacije, Nenad Milosavljević će biti imenovan za Rokonačelnika 49. Gitarijade, a biće mu uručeni i ključevi grada Zaječara.

Godine 1974. nastupio je na Omladinskom festivalu u Subotici. Takođe je svirao na Beogradskom proleću i počeo je da piše muziku za pozorišne predstave. Počeo je da svira u grupi Dva Lustera, a 11. aprila 1977. godine je imao koncert u Narodnom pozorištu u Nišu.

Nedugo zatim, promenili su ime grupe u Galija. Dve godine potom objavili su svoj prvi album „Prva plovidba“, sa bratom Nenada Milosavljevića, Predragom, kao novim članom grupe. Ukupno su objavili trinaest studijskih albuma i postali jedna od poznatijih grupa na rok sceni nekadašnje Jugoslavije.

Krajem 2008. godine, Neša Galija je sa svojim saradnicima aranžirao i komponovao tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije za Milicu Milisavljević Dugalić. Isti album, Nečujna zvona, je na festivalu Sunčane skale proglašen za najbolji album etno muzike na Balkanu.

Neša Galija je marta 2013. sa pesmom Ruža od baruta učestvovao na takmičenju Beosong 2013, na kome je u polufinalu bio osmi.

Na manifestaciji Balkan Music Awards u Beogradu, 22. januara 2015. godine, odlukom balkanskih medija, dodeljena mu je Balkanska muzička nagrada.

Galija će na Rock Stage-u 49. Gitarijade nastupiti 1. avgusta, poslednjeg dana festivala, a concert počinje u 21 čas.

Pre njega ovo laskavo priznanje poneli su:  Bora Đorđević , Goran Šepa Gale i Bruno Langer.

vlada_jet

Odlukom Organizacionog odbora 49. Gitarijade, Vladimir Janković Džet, muzičar i novinar, novi je dobitnik Memorijalne nagrade “Kostadin Kostadinović  Čauš”, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji muzičkog stvaralaštva mladih.

Beogradski strastveni kolekcionar ploča svirao je bas gitaru u grupi Crni biseri. Prvi nastup sa ovom grupom imao je 8. marta 1964. godine. Nadimak je dobio po Jet Harrisu, basisti grupe The Shadows. Po prestanku rada Crnih bisera, u grupu Tunel okuplja, Ljubu Ninkovića (gitara) i Stevu Stevanovića (bubnjevi). Tunel prestaje sa radom 1992. godine, a Vlada Džet radi kao urednik Radio programa “202“ na Radio Beogradu. Godine 1987. dobio je Majsku nagradu za organizaciju rok koncerata i legendarnog programa Hit “202“, a dugi niz godina, Džet je bio i predsednik žirija zaječarske Gitarijade.

Danas svira bas gitaru i prvi je vokal sastava Vlada Džet Band. Na Radio Beogradu 202 vodio je emisije, između ostalih: „Linija za rokenrol“  „Demo ekspres“ i “Hit 202”,  u kojoj, i kao penzioner, i dalje sarađuje.