PODELI

U sali srpske pravoslavne crkve Sveti Nikola u Filadelfiji predstavljena  je knjiga “Tesla: Portret među maskama” kao i njen autor, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo. 

Bila je to prva prezentacija ove knjige u Filadelfiji, a predhodio joj je veliki broj prezentacija u raznim gradovima SAD, uključujući i nekoliko u Njujorku i Vašingtonu, te i nedavnu prezentaciju u Kongesnoj biblioteci u Vašingtonu.

U publici je pored srpske i američke publike bio i poznati američki pisac i novinar Ken Kalfus.

Knjigu je 2008. godine objavljila izdavačka kuća Agora iz Zrenjanina i ubrzo postala bestseler. Nagradjena je NIN-ovom nagradom iste godine i vrlo brzo ušla u čitanke za sredjne škole u Srbiji. Od tada je prevedena na desetak evropskih jezika. Prvo izdanje na engleskom jeziku objavljeno 2015. godine u SAD naišlo je na izuzetne ocene američke književne kritike i rasprodato je za manje od tri meseca.

Promociju ove knjige organizovala je kao i razgovor moderirala Danijela Milić iz Njujorka, osnivač LeitmotivArts-a  iza koje stoje mnogobrojni događaji koji imaju za cilj promovisanje naše umetnosti i kulture u dijaspori, uključujući i lik i delo Nikole Tesle. 

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da predstavljam autora tako velikog renomea kao što je Vladimir Pištalo. Ovo je bilo naše treće zajedničko predstavljanje i svaki put je nešto novo i drugačije i uvek nam se prošire vidici, kako književni tako i duhovni. Publika je i ovoga puta bila angažovana i pitanja su bila jako interesantna što uvek čini razgovor živahnim. Želja mi je da ova knjiga “, kazala je Danijela Milić.

Uvodnu reč dao je Ilija Šaula rekavši da su u ovoj knjizi “iz dugog Teslinog životopisa hronološki naslagani svi oni bitni trenuci njegovog života, a pisac je posebno vodio računa o smeštanju biografskih crtica u kontekst duha vremena u kome su one nastajale.”

Prisutne je pozdravio i otac Milorad Orlić, rekavši da se moramo truditi da predstavljamo svoju kulturu na najbolji način i da be treba očekivati da to rade drugi za nas. “Mi sami treba da predstavljamo ono najbolje što imamo, jer će nas inače drugi predstavljati onako kako ne želimo.”

Pištalo je čitao odlomke iz knjige, te potom razgovarao sa publikom i potpisivao svoje knjige.  Prisutni su odista priredili topao prijem gostima, a Ilija Šaula pripremio je i zakusku sastavljenu od tipičnih jela uz Teslinog kraja.

Pri izlasku iz sale, književni gosti osvrnuli su se na televizijaki ekran ugledavši Novaka Djokovića kako podiže pobednički pehar na turniru u Londonu. Bila je to lepa završnica kako teniske sezone tako i ovog posebnog književnog dogadjaja. Pozitivna teslijanska energija širila se od Masačusetsa i Njujorka, preko Filadelfije do Londona.

Izvor: LeitmotivArts

Foto: Brankica Šaula