FreeDom Art festival počeće u nedelju, 23. avgusta, u 19 časova, simboličkim okupljanjem na Trgu slobode u Pančevu i koncertnim nastupom mešovitog kamernog hora Smilje koji čine pripadnici dnevnih centara i klubova Gerontološkog centra Beograd.

Reč je o jedinstvenom horu koji od 40tak članova kluba za starije, koji će prvi put u Pančevu predstaviti raznovrsan repertoar od partizanskih pesama i svečanih horskih arija do šlagera kojima su već nastupali po Srbiji i izazvali oduševljenje među publikom.

Muzički program nastaviće se u sredu, 26. avgusta, u 23 časa, nakon projekcija srpskih garažnih filmova, kada je na repertoaru garažni koncert benda The Loop koji predvodi reditelj Milutin Petrović.

Vikend FreeDom Art Festivala je rezervisan za specijalne muzičke programe. U petak, 28. avgusta, od 21 čas na Glavnoj bini ispred Doma omladine Pančevo nastupaju poznata imena domaće muzičke scene – Ničim izazvan, sastav koji mnogi opisuju kao jedno od najvećih osveženja domaće scene u poslednjih nekoliko godina, Stereo banana – za koje kažu da su kosmička energija koja menja svest iz fundamenta i Zoster– grupa čiji rege zvuci šalju poruke mira, tolerancije, afirmacije, ljubavi i edukacije. Domaćim snagama pridružiće se i berlinski street bend Hogy, koji svoju inspiraciju pronalazi u putovanjima i upoznavanju sa ljudima i kulturama širom sveta.

U subotu, na istom mestu i u isto vreme Main stage otvara Bas i stega, a nakon njih će atmosferu dodatno podgrejati indie sastav iz Sarajeva i predvodnik nove mini-val scene u Bosni i Hercegovini Bili Andol. Posle njih nastupa poznati rok sastav iz Bečeja – Eva Braun. Subotnje veče u Domu omladine zatvaramo koncertom benda Trese.Lupa.Udara. koji je u dobrom delu muzičke kritike prepoznat kao esencija kvalitetnog rokenrol zvuka. Vikend muzički program nastaviće se u dvorani „Apolo”, gde će nemački virzuozi za miksetama – TELEKOLLEGEN doneti originalni berlinski elektro zvuk.

Prvi FreeDom Art festival zatvoriće koncert bendova međunarodnog muzičkog projekta „Exploring roots and ways of cultural diversity in music and education” iz Nemačke, Srbije, Italije, Portugala i Izraela, i nastup beogradskog sastava Lorna Wing. Projekat „Exploring roots and ways of cultural diversity in music and education“ predstavlja multiakcioni, multilateralni projekat nastao iz dugogodišnje saradnje organizacija iz pomenutih zemalja. Ono što ovaj projekat posebno karakteriše jeste to što sve partnerske organizacije koriste muziku i muzičko pedagoške pristupe u edukaciji i učenju. Bend Lorna Wing je sastav čiji se autorski zvuk najbliže može definisati kao kamerni pop swing. Kombinovanjem pretežno akustičnih, ali i električnih instrumenata sa pomalo melanholičnim ženskim vokalom, u pesmama koje flertuju sa više muzičkih žanrova, teži se da se kod slušaoca izazove osećaj udobnosti.

Nedelja, 23. avgust

Trg slobode, 19 sati

Otvaranje FreeDom Art festivala – koncert mešovitog kamernog hora „Smilje”

Sreda, 26. avgust

Letnja bašta Doma omladine, 23 sata

Garažni koncert – bend The Loop

Petak, 28. avgust

Letnja bašta Doma omladine Pančevo, 21 sat

Koncerti: Ničim izazvan, Stereo banana, Zoster, Hogy

Apolo, 1 sat iza ponoći

After party: TELEKOLLEGEN

Daniel Archut, John Tale, Nikklaas, Sascha Aviar i Toni Haupt

Subota, 29. avgust

Letnja bašta Doma omladine Pančevo, 21 sat

Koncerti: Bas i stega, Bili Andol, Eva Braun, Trese.Lupa.Udara.

Apolo, 1 sat iza ponoći

After party: TELEKOLLEGEN

Daniel Archut, John Tale, Nikklaas, Sascha Aviar i Toni Haupt

Nedelja, 30. avgust

Letnja bašta Doma omladine, 23 sata

Zatvaranje festivala: koncert bendova međunarodnog mutičkog projekta „Exploring roots and ways of cultural diversity in music and education” i sastava Lorna Wing