Brod Teatar isplovio je u četvrtak 15. avgusta, na put dugačak više od  2000 kilometara, u okviru projekta “Reke Evrope – RIVE” na kom će obići devet zemalja u slivu Dunava i više od 20 gradova.

Projekat “Reke Evrope – RIVE” je interkulturalna inicijativa, koja razvija evropski identitet, zasnovan na zajedničkim vrednostima, istoriji i kulturi na  novi regionalni način.

RIVE implementira vodu kao umetnički element koji povezuje kulture na suprotnim obalama jedne reke, Dunava. Glavni cilj je spajanje ljudi iz lokalnih zajednica širom Evrope, razmena iskustava i vrednosti na nivou kulture, učenje iz nasleđa i izgradnja budućih razmena kroz interkulturalni dijalog. Kroz RIVE potećiće zajednički i različiti evropski tok kulture, identiteta, istorije i jezika.

Na brodu će se održati 29 plesnih performansa i isto toliko izložbi – umetničkih instalacija i radionica na temu reka Evrope. U projekat je uključeno 20 umetnika iz zemalja dunavskog toka  i 13 volontera iz devet zemalja.

Brod Teatar će obići u jednomesečnom putovanju sledeće gradove :

AUSTRIJA od 20. do 24. avgusta 2014

Linz, Melk, Krems, Vienna

SLOVAČKA od 25. do 31. avgusta 2014

Bratislava, Komarno, Sturovo

MAĐARSKA od 27. avgusta do 7. septembra 2014

Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Budapest, Dunaújváros, Baja, Mohács

SRBIJA od 8. do 12. septembra 2014

Novi Sad, Belgrade, Smederovo

HRVATSKA 8. septembra 2014

Vukovar

BUGARSKA/RUMUNIJA  od 14. do 17. septembra 2014

Vidin/Califat, Kozloduy, Szvistov/Zimincea, Ruse/Giurgiu

Projekat “Reke Evrope – RIVE” finansira Evropska Unija kroz program Kultura 2007 – 2013, Višegrad fond i Ministarstvo kulture i i informisanja Republike Srbije. Projekat izvode Pro Progresione (Mađarska), Derida Dance Centre ( Bugarska), Dance Identity (Austrija), Studentski kulturni centar Novi Sad, IP Tanz (Nemačka), Fondacija Šuman (Poljska), Meteorit Internacionalna Pozorišna Trupa (Mađarska).