SuperUho Festival kao krovna manifestacija tj. glazbeni butique organizacije Žedno Uho ima za cilj posjetiteljima pružiti uživanje u nastupima visoko kvalitetnih, zanimljivih i omiljenih im izvođača koji su trenutno aktualni u centrima glazbenih zbivanja u svijetu, a nema ih u ponudi ostalih brojnih festivala u Hrvatskoj. 

Drugo izdanje SuperUho Festivala održat će se od 4. do 6. kolovoza 2015. godine u Šibeniku, na autentičnoj i intimnoj lokaciji pristaništa TEF i gradskoj plaži BANJ, svega 10 minuta laganog hoda od stare gradske jezgre. SuperUho Festival će ponovno organizirati uređen kamp u sklopu lokacije festivala, u čijem se neposrednom radijusu nalaze i glavna pozornica, uređena plaža te parkiralište velikog kapaciteta. Na svim ključnim lokacijama bit će dostupan besplatni wi-fi zahvaljujući Iskonu, koji je i 2015. godine kao generalni sponzor odlučio podržati SuperUho. Veliki večernji Iskon lounge te glazbom naoružana Iskonova dnevna pozornica na plaži Banj će tako i ove godine biti sastavni dijelovi i omiljena okupljališta festivalskih gostiju u pauzama između nastupa izvođača.

Ovogodišnji programski koncept festivala određuje precizna selekcija vrsnih izvođača s globalne nezavisne glazbene scene usmjerene najvećim dijelom na rock’n’roll glazbu u njenom najširem značenju, uključujući i mnoge pripadajuće podžanrove te moderne cross over varijacije s elektronskom, hip hop i avangardnom glazbom.

Kao prvog važnog izvođača drugog SuperUho Festivala organizator najavljuje pionire konceptualne industrial glazbe, njemački kultni bend Einstürzende Neubauten: Blixa Bargeld (glavni vokal, el. gitara, klavijature), Alexander Hacke (bass gitara, el. gitara, vokal), N.U. Unruh (ručno rađeni instrumenti, perkusije, vokal), Jochen Arbeit (el. gitara, vokal), i Rudolf Moser (ručno rađeni instrumenti, perkusije, vokal). Nastali su 1980. godine u zapadnom Berlinu pod utjecajem moćne, inovativne i progresivne njemačke kraut rock scene (Can, Neu!, Kraftwerk), nakon čega vrlo brzo i sami postaju utjecaj mnogim budućim velikim umjetnicima iz svijeta glazbe, filma, plesnog teatra i likovne umjetnosti. Među njihovim obožavateljima nalaze se Quentin Tarantino, Rammstein, Nine Inch Nails, Christoph Schlingensief i drugi.

Proces nastanka benda odvijao se brzo, efektivno i iskreno što je rezultiralo originalnošću i visokoj umjetničkoj vrijednosti stvaralaštva koja dan danas traje i razvija se. Pri snimanju prvog albuma Kollapse 1981. godine, a i na svom  prvom nastupu 1980. godine frontman benda odlučuje da se bubanj neće koristiti u daljnjem radu. Kao ritam sekciju koriste ručno izrađene instrumente od čeličnih konstrukcija, plastičnih cijevi, čekića, drveta i ostalih materijala sa smetlišta u kombinaciji s više električnih gitara, vokalima, klavijaturama i ostalim ručno rađenim perkusijama. Pored ručno rađenih instrumenata i dadaističkog pristupa glazbi Einstürzende Neubauten se koriste i hrpom studijske audio opreme kojom manipuliraju sirove aritmične zvukove i vokale. Glazba koju sviraju je izvan svih glazbenih standarda  i klišea, a slušatelju donosi intenzivno emotivno putovanje kroz zvučno – vizualni performans.

U 34 godina karijere Einstürzende Neubauten nastupali su na mnogim umjetničkim manifestacijama diljem svijeta kao zvanični predstavnici Njemačke. Neki od bitnijih kolaboracija i nastupa su: 1984. Performans ‘Concerto for Voice and Machinery’  u Institutu za modernu umjetnost u Londonu;  1985. glazba za film ½ Mensch  japanskog redatelja Sogho Lishi izvedena u napuštenoj tvornici u Tokiju uz pratnju plesnog ansambla; nastup na Biennale de Paris (1986.) i također na EXPO-u u Kanadi iste godine kao zvanični predstavnici Njemačke. 1988. surađuju a najpoznatijim postratnim dramaturgom Heinerom Mullerom na djelima Bildbeschreibung i Hamlet maschine ; 1992. proslava 300 godina postojanja Akademije likovne umjetnosti u Beču;  2012. sudjeluju na dvije konceptualne izložbe posvećene stotom rođendanu nakon smrti velikog kompozitora Johna Cagea;  2014. njemački kulturni centar Goethe institut organizira izložbu njemačke umjetnosti  80-ih godina putem nastupa Einsturzende Neubauten diljem svijeta u izvedbi posljednjeg albuma „Lement“ posvećenog prvom svjetskom ratu.

King Khan jedan je od važnijih zabavnih/kontrorverznih glazbenih rock performera na nezavisnoj glazbenoj sceni. Indijskog porijekla, rođen i odrastao u Kanadi, King Khan je tijekom 90-ih godina svirao u pregršt bučnih garažnih rock’n’roll bendova od kojih treba izdvojiti The Spaceshits, poznate po nasilnim i krajnje kaotičnim koncertima. Nakon The Spaceshitsa, King Khan nastavlja rad s prijateljem Mark Sultanom u dvočlanom bendu King Khan & BBQ show, a paralelno se formira i King Khan And The Shrines koji će nastupiti na ovogodišnjem SuperUho Festivalu.

King Khan And The Shrines je deveteročlani bend formiran po konceptu funk/soul bendova 70-ih (puhačka sekcija, klavijature, perkusije, bubanj, dvije gitare, bass gitara i moćan vrišteći vokal), ali u izvedbi izvanstandardne psihodelične, krajnje zabavne i energične forme soul glazbe zaprljane garažnim rock’n’rollom. Bend je pored glazbe poznat i po otkačenom scenskom nastupu gdje je King Khan središnja figura najčešće obučen samo u donje rublje sa zlatnim plaštom, pernatom šamanskom krunom  visine pola metra na glavi, nizom magarećih zubiju nanizanih oko vrata i prepoznatljivim brkovima. Pored izgleda i zanimljive soul/RnR plesne glazbe, King Khan svojom karizmom i svojevrsnim performansom čitavo vrijeme komunicira s publikom, vodeći koncert iz minute u minutu do potpune euforije. King Khan je imao kolaboraciju i s prošlogodišnjim izvođačem SuperUho Festivala Black Lips, s kojima je 2009. godine oformio karakterističan gospel punk zbor The Almighty Defenders.

Rosetta je američki bend nastao 2003. godine u Philadelphiji, čiji je zvuk kompaktna mješavina post hard corea, shogaze, ambient, drone i avangardne glazbe. Zvuk koji stvaraju varira od ambijentalnih instrumentalnih dionica koje postepeno prelaze u vrlo glasan zvuk koji može dostići intenzitet buke koju stvara raketa pri lansiranju u orbitu, preko čega negdje iz dubine bruji distorzirani apokaliptični vokal. Nastupe uživo im karakterizira tsunami energije koji s pozornice udara direktno u glavu i srce slušatelja. Ljubitelji bendova poput Neurosis, My Bloody Valentine ili Isis sigurno će se razveseliti gostovanju Rossete na SuperUho Festivalu. Do sada su izdali četiri albuma za diskografsku kuću Translation Loss.

Ulaznice za drugo izdanje SuperUho festivala mogu se kupiti po promotivnim i redovnim cijenama na pretprodajnim mjestima u Zagrebu i Šibeniku, te online putem Dirty Old Shopa.

Cijene ulaznica i promotivni periodi prodaje:

250kn (do 01.03.)
290kn (do 03.08.)
320kn (na ulazu)

Pretprodajna mjesta:

Dallas Music Shop Šibenik (Kralja Tomislava 4), Šibenik
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb