PODELI

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održava se ove godine od 12. do 15.3. u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku.

Uz projekcije 29 muzičkih dokumentaraca iz 12 zemalja na devetom DORF festivalu biće i Intro izložba plakata, promocije knjiga, Re:Volt, skrivene projekcije, kao i program DORF:EDIT, namenjen mlađima.

Projekcije filmova će biti organizovane u Vinkovcima (Gradsko kazalište i Centar znanja), Osijeku (Kino Urania) i Vukovaru (CineStar).

Festival će 12.3. u Gradskom kazalištu Vinkovci otvoriti ekskluzivna evropska premijera filma „Morphine – Putovanje snova“ autora Mark Shumana iz SAD, o istoimenom kultnom bendu. Autor je gost festivala.

U regionalnoj selekciji biće prikazano 14 filmova, od kojih organizatori posebno izdvajaju film „Izgubljeno dugme“ o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog Dugmeta autora Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala.

U međunarodnom programu od 10 filmova izdvajaju se hrvatske premijere filmova „Naš vinil ima težinu“ autora Jeffa Broadwaya (SAD) o kultnoj Stones Throw Records – hip hop etiketi koja je  objavila neke od najvažnijih hip hop albuma (Madlib, Questlove, Talib Kweli…), i „Zapravo, Johnny Moped“ autora Freda Burnsa (Velika Britanija) o legendarnom punk rokeru, jedan od najboljih savremenih dokumentarnih filmova o britanskom punk rocku.

U selekciji Tajna povijest rocka ove godine biće prikazano 5 filmova, a neki od njih su „Scarce – Dani poput ovih“ Sally Irvine (Velika Britanija) o istoimenom indie-rock bendu koji je početkom 90-ih zabljesnuo na indie sceni, „Blaga Long Gone Johna“ Gregga Gibbsa (SAD) o Long Gone Johnu, neobičnom kolekcionaru i vlasniku kultne nezavisne etikete SFTRI za koju su objavljivali White Stripes, Turbonegro.

DORF INTRO otvara nedelju u Vinkovcima već 9.3. kada će u Centru znanja Vinkovci biti svečano otvaranje izložbe plakata posle kojega će biti prikazan filmovi „Kult Mance“ o kultnom zagrebačkom kantautoru Manceu, studentski rad Velimira Rodića (Hrvatska), „Lijepa umjetnost zrcaljenja“ o čuvenoj plakatnoj aferi iz 1987. za Dan mladosti i Neue Slowenische Kunst, autora Tome Bačića i Corrine Enquist (Hrvatska).

Posebna zanimljivost je premijerno hrvatsko predstavljanje makedonskog projekta Re:Volt, koji su pre 5 godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo. Film će biti emitovan 10.3. uz muzičku pratnju Dječaka iz Vode, mladog autora koji će nakon projekcije održati i koncert u Centru znanja.

Novost ovogodišnjeg DORF izdanja su skrivene projekcije pod nazivom „Pronađi DORF u centru grada“. Organizovane su 2 ekskluzivne projekcije filmova 11.3. i 13.3. na nepoznatim lokacijama u centru Vinkovaca – „Pannonian Challenge“ autora Vedrane Pribačić i Kristijana Mrkocija (Hrvatska) i„Bising/Noise Indonesia“ Adythia Utame (Indonezija) o eksperimentalnoj i noise sceni u Indoneziji.

DORF nagradu za životno delo Zdenku Franjiću izradio je Arpad Slančik iz Subotice, a nagrada za najbolji film delo je Marije Miloševske iz Skopja.  DORF 2015 plakat napravio je Igor Hofbauer iz Zagreba.

9. Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.

Regionalni DORF 2015

[REG] Lijepa umjetnost zrcaljenja ……………….53′ (Hrv)

[REG] Pannonian Challenge…………………………75′ (Hrv)

[REG] Izgubljeno dugme……………………………..92′ (Hrv, BiH, Austrija)

[REG] Vrijeme za improvizaciju…………………..82′ (Slo)

[REG]  ?=Mi2 ……………………………………………89′ (Slo)

[REG] Nek je dan radostan ………………………….65′ (Mak)

[REG] Sudar u dvorcu …………………………………36′ (Hrv)

[REG] Posljednjih 100………………………………….36′ (Hrv)

[REG] Marzidovšek Minimal Laboratorium …..29′ (Slo)

[REG] Vidimo se na kazanu …………………………35′ (Srb)

[REG] Sonic Doom: Film …………………………….49′ (Hrv)

[REG] Veruda – Film o Bojanu …………………….33′ (Hrv)

[REG] Mizar – zvijezda nade……………………….. 18′ (Mak)

[REG] Šutka Roma Rap ………………………………. 26′ (Mak)

 

Međunarodni DORF 2015

[INTER] Morphine: Putovanje snova ………………. 93′ (SAD)

[INTER] Naš vinil ima težinu …………………………..94′ (SAD)

[INTER]Zapravo, Johnny Moped ……………………..77′ (UK)

[INTER] TOT-ART …………………………………………80′ (POL)

[INTER] Bising / Noise Indonesia ……………………. 67′ (Indonesia)

[INTER]Koji ja k…. radim na ovom bojištu? ………53′ (Francuska)

[INTER]Mjesto za umiranje ……………………………..64′ (Španjolska)

[INTER]Ujak Essy …………………………………………..21′ (Iran/UK)

[INTER] Prokletstvo i simfonija ………………………. 20′ (SAD)

[INTER] Aubade ………………………………………………6′ (Švicarska)

 

Tajna povijest rocka

[TPR] Kult Mance…………………………………………….. 13′ (Hrv)

[TPR] Blaga Long Gone Johna …………………………..  95′ (SAD)

[TPR] MC.Čovjek s vinilom ………………………………  20′ (POL)

[TPR] Scarce – Dani poput ovih …………………………  53′ (UK)

[TPR] Endrigo47 ……………………………………………… 57′ (Hrv)

[OFF] Re:Volt, 30′ …………………………………………….(Mak)