U četvrtak, 7. maja, posetioci kluba Mixer House u Beogradu moći će da osete dug Novog Pazara u Beogradu kroz brojne zanimljive aktivnosti koje počinju već u 15 sati.

Publika će imati jedinstvenu priliku da se tokom celodnevnog programa upozna za kulturom Novog Pazara i njegovom bogatom istorijom, kao i multikulturalnošću i različitošću koja krasi ovaj grad.

U isto vreme, posetioci će moći da uživaju i u hrani i specijalitetima glavnog grada raškog okruga, otkriju kakvog su ukusa prave pazarske mantije, nauče šta je to akšamluk, aščinica, ali i da se upoznaju sa savremenom umetničkom i kulturnom scenom Novog Pazara.

Program počinje u 15 časova i obuhvatiće izložbu fotografija Foto-kino kluba Novog Pazara, umetničku instalaciju Džemila Ličine, promociju knjiga i razgovor sa piscima Nadijom Rebronjom i Dragicom Premović, kao i interaktivnu diskusiju – Divanhana: Ko je i šta je Novi Pazar, ko su i šta su Novopazarci, na kojoj će ulestvovati Goran Bašić, Dragica Premović, Branislav Trifunović, Višnja Kisić, Semih Durović, Srđan Stojanović, Ivan Ejub Kostić; razgovor će moderirati Aida Ćorović.

Za kraj programa najavljen je koncert novopazarskog sastava, ansambla Gospođo, bate! koji će publici predstaviti i svoj novi album „Šta je u rupu?”. Ansambl karakteriše kombinacija elemenata muzike, svetla, scenskog pokreta, glume, video materijala. Gospođo, bate! predstavlja fuziju više različitih muzičkih pravaca, koji se prepliću od fanka, rokenrola, francuske ciganske muzike, pa sve do rege i ska ritmova, dok se osnovna forma oslanja na moderan elektronski bit.

Tekstovi obrađuju i prave presek problema trenutka u kom se živi, a sam naziv benda je izveden kao presek, kulturološko – sociološko – političko – društvenog stila života u Srbiji nakon 2000. Gospođo, bate! nastaje kao reakcija na trenutka u kom se živi. Naša realnost svakodnevnice, nepostojanje nikave scene na lokalu, nepostojanje institucije ili pojedinca koji su spremni da stvaraju u domenu urbane kulture.