PODELI

Miloš Zubac objavio je knjigu o novoj kantautorskoj gerili pod nazivom “Rezervna kultura”, a promocija iste biće organizovana u Kulturnom centru Novog Sada.  

Knjiga će, uz propratni muzički program, biti predstavljena u petak, 10. februara, sa početkom u 20h.

Reč je o dokumentarnoj hronici u kojoj je sačuvana priča o izuzetno produktivnoj i kvalitetnoj muzičkoj sceni na južnoslovenskom prostoru, koja se formirala i razvila u poslednjih deset godina, a u čijem definisanju i postojanju je Zubac imao da odigra jednu od glavnih uloga.

“Rezervna kultura” govori o Novim Odmetnicima – stvaralačkoj družini u kojoj su bili slovenački, hrvatski i srpski autori i sastavi: Olovni Ples (Dugo Selo), Nina Romić (Zagreb), Ivan Škrabe (Jastrebarsko), Čopor (Zadar), Nevjerni Tomo (Zagreb), Katarina Juvančič i Dejan Lapanja (Ljubljana), Ivica Begin Stanković (Vrgorac), Izmenavremena (Novi Sad), Milan Korać (Novi Sad) i Prkos Drumski (Beograd/Novi Sad/Kotor). Družina je bila okupljena oko Ivice Stankovića, muzičkog entuzijaste, pokretača muzičkog festivala u Kotezima, koji je preminuo 2012. godine, a memorijalni festival je nastavio da se održava svake godine u organizaciji njegove porodice i prijatelja. “Rezervna kultura” je Zubčeva posveta izgubljenom prijatelju i njihovim zajedničkim godinama.

“Rezervna kultura” jedinstvena je muzička hronika koja govori o novoj kantautorskoj gerili na prostoru nekadašnje jugoslovenske države. Žanrovski, reč je o uzbudljivom amalgamu nefikcionalne proze, dokumentarnog štiva, epistolarne književnosti i muzičke esejistike, a kolažna građa montirana je u duhu filmske umetnosti. Knjiga nije samo dragoceni osvrt na jednu alternativnu muzičku scenu o kojoj se u javnosti nedovoljno zna. Ovo je pre svega priča o velikom prijateljstvu koje nije marilo za politička jednoumlja, priča o potrazi za slobodom, priča o ljubavi i najposle – dirljiva posveta izgubljenom drugu.

“Rezervna kultura” je knjiga koja će se u savremenoj rokenrol literaturi, sve više prisutnoj u regionalnoj književnosti, suvereno smestiti među same vrhove – stoji na koricama knjige u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine.

Na promociji knjige, desetog februara, u bogatom književno-muzičkom programu, nastupiće oni junaci “Rezervne kulture” koji su iz Novog Sada – Šinobusi, Milorad Bata Nonin, Izmenavremena i Ivan Čkonjević, kao i pojedini članovi Zubčevog sastava Prkos Drumski. Biće emitovan i kratki dokumentarni film Miloša Drobnjakovića “New Outlaws – the Movie”.

Nakon programa u Kulturnom centru Novog Sada, druženje će se nastaviti u kafeu Oblomov gde će od deset časova nastupiti SPEKTAKL kvartet (Miloš Zubac, Nenad Patković, Đorđe Bubnjević i Milan Korać).