PODELI

Promocija knjige Zorana Đerića „Dramaturški postskriptum“, u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine, održana je na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Osim autora, o delu su govorili urednica knjige Biljana Niškanović, Marina Milivojević Mađarev profesorica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i književnik Franja Dobrinović.

Knjiga „Dramaturški postskriptum“ predstavlja izuzetno štivo za one koje zanima dramaturgija ili se njom bave. Posetoci su imali priliku da iz različitih uglova čuju šta ovo delo poseduje, ali i sa kojim problemima se suočava dramaturgija danas.

– Ova knjiga se sastoji od ogleda, deo koji je posvećen velikim evropskim piscima, i deo koji je posvećen domaćim piscima. U njoj se dodiruju i saživljavaju sve vrste umetnosti. Iz svog tog bogastva, autor je prema svom afinitetu odabrao pesnike kojima je posvetio knjigu. Na taj način Đerić u tekstovima otkriva nove detalje i delo obeležava ličnim pečatom – rekla je urednica knjige Biljana Nišković.

„Dramaturški postskriptum“ započinje ogledom o F. M. Dostojevskom, najznačajnijim ruskim piscem 19. veka, koji, iako nije napisao ni jednu dramu, ipak je jedan od najizvođenijih autora na pozorišnim scenama 20. veka, a prisutan je i u 21. veku, i to ne samo u Rusiji, već i svuda u svetu. Delo Dostojevskog je oživelo tek na scenama 20. veka i tako postalo svojevrsni dramaturški postskriptum.

Profesorica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Marina Milivojević Mađarev rekla je da je ova knjiga izuzetno štivo za sve one koji se bave ili žele da se bave dramaturgijom.

Zoran Djeric 2

– Zoran Đerić je u ovoj knjizi prikazao i sebe kao nekoga ko čita, prevodi i preporučuje dramske tekstove.
Ova knjiga je veoma korisna za nekoga ko je dramaturg u pozorištu. Daje vam niz različitih informacija i podataka koji su vrlo korisni za nekoga ko želi da se bavi ili radi u pozorištu. Svaki od ovih tekstova koji su posvećeni dramskim piscima sadrže neverovatnu količinu informacija u kojima imate precizan uvid u istoriju i sudbinu jednog pozorišnog komada – rekla je Milivojević Mađarev.

Autor knjige, Zoran Đerić zahvalio se svima i rekao da je ova knjiga nastajala godinama, te da su neki tekstovi već bili objavljivani u stručnim časopisima ali nisu bili u ovakom obliku niti u ovoj širini i slobodi.

Na kraju knjige je i ogled o Ivi Andriću, najznačajnijem srpskom i jugoslovenskom piscu 20. veka, koji takođe nije pisao drame, što nije sprečilo reditelje i dramaturge da njegova prozna dela dramatizuju.

Zoran Đerić rođen je 1960. godine u Bačkom Dobrom Polju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u grupi za jugoslovensku i svetsku književnost. Na istom fakultetu je i magistrirao. Pohađao je postdiplomske studije iz komarativne književnosti, a potom i doktorirao.