PODELI

Od 2007. smo čekali i čekali i čekali. Hvala Gospodu, Canetu i Antonu, pa najzad novi studijski album Partibrejkersa dočekasmo i stari, dobri, neiskvareni zvuk poslušasmo.

„Sirotinjsko carstvo“ je tako tipičan „brejkerski“ izraz i više nego priliči nazivu najsvežijeg albuma. Vratio nam se tvrdi i ulični zvuk ovog benda uz koji već više od tri decenije lakše životarimo u pomenutom carstvu. Iako ja zapravo još krajem prethodne godine album ugledao svetlost dana, momci su našli za shodno da održe i sada jednu promociju. Klub Elektropionir u Beogradu je poslužio kao mesto okupljanja „bande“ .

A banda creme de la creme: Bajaga sa Instruktorima, Gile sa Električnima, Jelići, Miša Aleksić, uz večitu podršku i pratioce njihovih puteva Momu Rajina, Peru Janjatovića i Pecu Popovića, te ostale poštovaoce, kolege, novinare. Opuštena atmosfera među tvorcima istorije Beograda, lagan prolećni dan su iskoristili da se uz ljute tonove „Sirotinjskog carstva“ koji su u pozadini šibali malo relaksiraju i napune baterije za možda neki sličan poduhvat. I mnogima od ovih ostalih bi jedan novi album dobro došao.

Da je ovo tekst Biljane Tipsarević verovatno bi se moglo pročitati i da košulja Miše Aleksića evocira uspomene na neku pozitivnu notu devedesetih, a to su suludi stajlinzi, da Bajaga deluje kao da je došao s partije fudbala, a da je događaj brzinski napustio jer ima i zakazan termin za tenis, da je Gile možda trebalo da kombinaciju sa šalom i sakoom ostavi za promociju albuma braće Teofilović… međutim ovde se ne bavimo takvim stvarima. Ali kad smo već kod Gileta, treba pomenuti da je još jedanput i on potvrdio da su Brejkersi fenomen ovih prostora i jedna od najbitnijih pojava domaće muzike uopšte.

„Velika je stvar što su Partibrejkersi i dalje aktivni i sa diskografske strane, pored svih koncertnih aktivnosti. A svaki put kad oni izdaju album, to je značajan trenutak za istoriju srpskog rokenrola“, smatra proslavljeni frontmen Električnog orgazma.

I ta rečenica i ceo događaj nam je još jednom stavio do znanja ono što odavno znamo: Partibrejkersi su aparat koji pumpa energiju u čitavu beogradsku scenu. Cane voli često da priča o toj deci koja treba da ostanu verna rokenrolu… a kako i ne bi voleo, kada je on najverniji od svih.

Stefan Milivojević