PODELI

Tradicionalna novosadska kulturna manifestacija, Festival uličnih svirača, koja će ove godine biti održana jubilarni 15. put prvog vikenda septembra, raspisala je konkurs namenjen umetnicima koji žele da učestvuju u ovogodišnjem programu.

Poziv je upućen pojedincima, sastavima i trupama iz domena muzike, plesa, performansa i pantomime, kao i žonglerima, glumcima i drugim umetnicima koji sebe vide u duhu ulične umetnosti i žele da postanu deo velike porodice učesnika dosadašnjih 14 izdanja Festivala, od kojih su mnogi stekli pravu afirmaciju tek posle nastupa u Novom Sadu.

Specifičnost ovogodišnjeg konkursa za učestvovanje na Festivalu uličnih svirača je što se umetnicima koji žele da apliciraju nude tri kategorije prijavljivanja:

– sa pokrivenim troškovima puta, smeštaja i honorara,

– sa obezbeđenim smeštajem i

– samo sa obezbeđenim mestom za nastup.

Ova novina uvedena je u nastojanju da se Festival uličnih svirača uskladi sa iskustvima i trendovima sličnih manifestacija u Evropi i svetu. Prilikom prijavljivanja, učesnici sami mogu da izaberu kategoriju u koju će se prijaviti, ali će umetnički odbor Festivala selekciju uskladiti prema izvođačkom konceptu i mogućnostima finansiranja. Broj učesnika sa pokrivenim kompletnim troškovima ograničen je na 10, ali će svi umetnici koji nastupe na Festivalu uličnih svirača imati mogućnost da ostvare zaradu putem obrnutih šešira za priloge posetilaca, potpuno u duhu ove vrste umetnosti i nastupanja na ulicama i trgovima.

Konkurs će biti otvoren do 1. juna, a rezultati selekcije biće objavljeni 1. jula. Aplikacija za prijavljivanje na konkurs je dostupna na sajtu Festivala.