PODELI

Ritam Evrope! je manifestacija kojom se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju osmu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad.

Manifestacija Ritam Evrope! obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu. Ritam Evrope 2014. biće u znaku predavanja, teatra, izložbe ali koncerta na Trgu Slobode koji je kruna ovog događaja. Ove godine manifestacija traje od 30. aprila a detaljan program možete pronaći u nastavku teksta. Važna napomena je da su svi događaji u okviru Ritma Evrope besplatni za posetioce. Ritam Evrope su podržali Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad.

Realizacija programa počela je još 30. Aprila, a danas od 20h u prostoru Fabrike u gostovaće Žak Ransijer u okviru turneje “Politike vremena”. Biće održano predavanje “Novi osvrt na modernost” u saradnji sa Edicija Jugoslavija i Institutom za opšte i humanističke nauke Skoplje.

Žak Ransijer je ona vrsta intelektualca kojoj je zaista teško dodeliti neko mesto na intelektualnoj karti sveta. Kojom god temom da se bavi, pedagogijom, filmom, književnošću, političkom teorijom ili estetikom, njegova će metoda biti pronalaženje raskoraka značenja u svakom od tih tematskih krajolika i održavanje trajne napetosti među tim značenjima.

Na pitanje zašto je Žak Ransijer danas neizostavno ime kada se spomene politika i umetnost, i zašto je njegova filozofija inspirativna za nebrojene intelektualce, umetnike i aktiviste, odgovor će biti vrlo kratak. Ransijer ne nudi nikakvo razrađeno učenje, “teoriju” ili povlašćenu filozofsku istinu koja bi bila orijentir delovanju. On će reći da je jedina pretpostavka koja nam omogućava da stvorimo demokratsko društvo – jednakost. Jednakost je radikalna i ne zavisi od obrazovanosti ili o socijalnom položaju. Ona postoji, ona je aksiom od kojeg se kreće, nikako nešto čemu se tek stremi.

Koncertom na Trgu slobode od 20h 9. maja biće zaokružen ovogodišnji program koji je organizovao SKC Novi Sad.

Podsetićemo vas da su najavljeni sledeći izvođači: Rambo Amadeus & Two Winnetous, Deca loših muzičara, Dječaci, Ruts DC.