U Kulturnom centru Novog Sada 10. februara, na dan kada su mu oči ugledale ovaj svet, Miloš Zubac promovisao je knjigu „Rezervna kultura“. Promocija je zapravo bilo predivno dvočasovno književno-muzičko putovanje uz pregršt emocija.

„Rezervna kultura“ u sebi krije mnogo likova, čak su i celi gradovi protagonisti, otkrio nam je Miloš u jednom od svojih obraćanja. I dok se neki likovi pominju u jednoj rečenici ili pasusu, drugi su „zauzeli“ čitavo poglavlje što zapravo nije merilo njihovog značaja, napomenuo je autor.

rezervna_kultura_1_foto_marina_pesic

Uvod u veče priredili su nam Šinobusi koji su odsvirali pet pesama u akustičnoj verziji, a njihov nastup bio je protkan Miloševim čitanjem tekstova upravo o Šinobusima, Milanu Koraću i Nenadu Patkoviću. Već je prvo čitanje koje smo čuli nagovestilo koju količinu ljubavi ova knjiga krije, kako prema Miloševim prijateljima, tako i prema muzici koju stvaraju i izvode.

rezervna_kultura_foto_marina_pesic

Uz Šinobuse pomenuo je odmah i Ivicu Stankovića, prijatelja koji je preminuo 2012. godine, a koji je u njegovom životu ostavio veliki trag. Celo veče je bilo posvećeno Ivici i evociranju sećanja na „izgubljenog druga, najmanjeg rastom, a najvećeg srcem“, kako ga je Miloš opisao.

Zapravo je i “Rezervna kultura” posveta prerano izgubljenom prijatelju jer govori o Novim Odmetnicima – stvaralačkoj družini u kojoj su bili slovenački, hrvatski i srpski autori i sastavi, družini koja je bila okupljena upravo oko Ivice Stankovića, muzičkog entuzijaste, pokretača muzičkog festivala u Kotezima u Hrvatskoj.

Novi Odmetnici su: Olovni Ples (Dugo Selo), Nina Romić (Zagreb), Ivan Škrabe (Jastrebarsko), Čopor (Zadar), Nevjerni Tomo (Zagreb), Katarina Juvančič i Dejan Lapanja (Ljubljana), Ivica Begin Stanković (Vrgorac), Izmenavremena (Novi Sad), Milan Korać (Novi Sad) i Prkos Drumski (Beograd/Novi Sad/Kotor ).

Neki od njih su nastupali u Kulturnom centru 10. februara, a deo Odmetnika videli smo u kratkom dokumentarnom filmu u režiji Miloša Drobnjakovića koji je prikazan na promociji.

Tokom čitanja odlomaka iz knjige, Miloš je imao klavirsku pratnju. Za klavirom bio je Ivan Seničić, ali je koncept prostora bio takav da je Ivana mogao videti samo deo publike dok su svi neometano mogli uživati u njegovom izvođenju tema Novih Odmetnika.

Veče su upotpunile i dve dame, Sonja Segić i Nevena Stefanović, nekadašnje članice Prkosa Drumskog. Njihovi glasovi i zvuci akustične gitare vodili su nas kroz tri pesme.

rezervna_kultura_2_foto_marina_pesic

Usledilo je predstavljanje još jedne ličnosti koja ima svoj prostor u knjizi te je Milorad Bata Nonin odsvirao dve pesme koje je Miloš odabrao.

Pred kraj promocije dogodio se emotivni šok. Tekstovi o početku kraja života Ivice Stankoviće, saznanje da boluje od tumora, poslednje viđanje i odlazak u Vrgorec na sahranu nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Suze su potekle niz obraze. Čak i oni koji Ivicu nisu nikada upoznali nisu mogli da ostanu mirni, nedotaknuti. Čuli su se uzdasi, osetila se tuga.

Iz tog stanja duha izveli su nas Izmenavremena (Nikola Nešković) i Ivan Čkonjević izvođenjem tri pesme, a za sam kraj Miloševa ćerka Milena pročitala je dijalog iz knjige.

Tada se konačno i Zubac latio gitare i pozvao svoje prijatelje da mu se pridruže i odsviraju dve pesme sa njim. Pridružilo mu se deset duša na čijim licima je bila vidno prisutna sreća i zadovoljstvo zbog uspešne večeri. Ivan je i dalje bio iza paravana, ali je svirao te je sa Milošem na sceni bilo njih dvanaest. Publiku, koja je nesebičnim aplauzima podržala svaki deo večeri, pozvao je da nastave druženje u kafeu “Oblomov”.

rezervna_kultura_3_foto_marina_pesic

Miloš Zubac na vrlo poetičan način opisao je svoje prijatelje i saradnike u “Rezervnoj kulturi”, verno preneo svoje emocije na papir i toplim, iskrenim rečima dočarao prijateljstvo koje sa njima ima. Sudeći po odlomcima koje smo čuli, ova knjiga je zbirka kvalitetnih ljudi, osećanja, nedostajanja i sećanja jer osim što Ivice više nema, ni sastavi Olovni ples i Prkos Drumski više ne postoje.

Izdavač knjige “Rezervna kultura” je Zavod za kulturu Vojvodine i trenutno se može nabaviti u Novom Sadu u Lemijevoj knjižari i knjižari Bulevar Books.

Galeriju fotografija pogledajte OVDE.

Ivana Jovanović

Foto: Marina Pešić