PODELI

Nedelja pozorišta održaće se u SKCNS Fabrici od 20. do 29. septembra, a ovogodišnja sedmica teatra predstavlja zanimljiv odabir predstava koje će publika prvi put imati prilike da vidi u Novom Sadu.

Projekat/program/ideja/ Nedelja pozorišta u Fabrici nastao na pokretačkoj energijom više učesnika, predstavlja kombinaciju udruženog delovanja, poklapanja mišljenja, okolnosti i drugih konteksta. Želja svih u samom temelju ove priče je iskustvo teatra van institucije pozorišta, koje je svojstveno kulturnim metropolama sveta.

Sve predstave počinju u 20h, a 20. septembra Nedelja pozorišta biće otvorena premijerom predstave “Everyman”. Prva repriza ove predstave biće odmah sutradan, 21. septembra.

Predstava “Everyman”, po motivima istoimenog moraliteta nepoznatog autora. Komad o Svakom (Everyman), je priprema za smrt, čak i kada je Svako za nju nepripremljen. Ovo je priča o laganom putovanju do groba, uz postepeno gubljenje svih zemaljskih atributa i saučesnika. Apstraktni likovi u ovom komadu personalizuju ljudske osobine i imaju za cilj da Svakom skrenu pažnju na dobro i loše, vrline i poroke . Svako je komad ispričan i odigran na način koji integriše klasičan teatar i elemente novog cirkusa (manipulacija objektima, vazdušne akrobacije…). Predstava se realizuje u koprodukciji između Centra za razvoj cikruske umetnosti “Ludifico” i Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu. režija: Sonja Petrović; scenski pokret: Mira Beba Dobrković; scenografija i kostim: Jasmina Radujko; dizajn svetla: Nikola Marinkov; originalna muzika i dizajn zvuka: Uroš Stojnić; dizajn plakata: Srdjan Djurić; fotograf: Siniša Dronjak. Igraju: Nenad Pećinar, Mira Beba Dobrković,Marko Vasiljević, Aleksandra Belošević, Dimitrije Arandjelović, Maja Nikolić, Stefan Vukić, Tamara Belošević, Anja Kneževič, Hristina Šormaz, Sanja Radulović

Ulaznice su u prodaji po ceni od 600 dinara u radnjama GIGSTIX i CD Shop MUNGOS.

Monodramu “CABARES CABAREI” Zijaha Sokolovića možete pogledati 22. septembra.

Zijah A. Sokolović govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledaoce od neukrotivog smeha do ledenog užasa, poigrava se osećanjima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dve velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt. Njegove mimične, telesne i govorne varijacije i mimikrijske vragolije na temu institucije, kao što su država i brak, karikiranje morala, međusobnih bračnih odnosa, političke banalnosti, svakodnevnih nebuloza i opominjanje na njih, da ljudi žive danas a ne sutra – sve je to od samog početka izazivalo salve smeha, višekratne spontane aplauze, pronicanje u suštinu ideja i na kraju iskrene i sasvim zaslužene ovacije očarane publike, koja je posle dva sata neprekidnog programa razmišljala kako je moguće tako dugo održati toliku glumačku koncentraciju i kondiciju…

Prodaja ulaznica GIGSTIX i CD Shop Mungos. Cena ulaznice: 800 dinara. Ukoliko kupite dve ulaznice cena je 1400 dinara za obe.

Predstava “Niko” biće odigrana 23. septembra.

Osnovno pitanje koje se nameće jeste pitanje SLOBODE, njenog značenja, razumevanja i dostizanja. Da li je sloboda nešto što već nosimo u sebi, u umu ili u srcu ili je ostvarujemo kroz život? Kako se borimo za nju i da li su putevi koje biramo do slobode često pogrešni i opasni? Da li sloboda jeste sloboda tek onda kada uz nju stoji i odgovrnost? Šta je slobodna volja, šta je htenje, šta je želja, kreacija, odricanje, empatija. To su pitanja koja nose koncept predstave.

Režija: Milica Grujičić. Igraju: Aleksandra Pejić, Anja Orelj, Jelena Asanović, Jelena Galović, Jelena Graovac, Maja Šuša, Višnja Obradović. Muzika: Predrag Vernački. Kostim: Nataša Jovičić. Svetlo: Irena Savičić. Dizajn plakata: Miroslav Kostić. Pokret: Milica Cerović. Slike: Vladimir Sekulić. Zvuk: Miloš Romić. Produkcija: Studentski kulturni centar Novi Sad.

Prodaja ulaznica GIGSTIKS i CD Shop Mungos. Cena ulaznice je 500 dinara, a za dve kupljene ulaznice iznosi 800 dinara.

U četvrtak, 24. septembra publika će moći da pogleda predstavu “Bajkoholik”.

Predstava se na neobičan način bavi bajkama, pričama i scenarijima iz detinjstva koje su nas na razne načine odredile kao osobe. Dve klijentkinje , terapeutkinja i njen supervizor, tragajući svako za svojom srećom i unutrašnjim mirom kroz razotkrivanje sopstvene duše,  prepuštaju se čudesnom svetu bajki koje su voleli u detinjstvu i bivaju upleteni u mrežu neobičnih međuljudskih odnosa. Gledalac će u prolasku kroz razne nivoe (pod)svesti likova imati priliku da prošeta i kroz prelep, veoma interesantan prostor SKNCS Fabrike. Igra se u intimnoj atmosferi  za samo !? gledalaca ! Igraju: Zorana Bećić,Milena Djordjević, Maja Randjić, Milan Kovačević.

Prodaja ulaznica GIGSTIX i CD Shop Mungos. Cena ulaznice je 500 dinara, a za dve kupljene iznosi 800 dinara.

“Dogvil” će biti odigran u nedelju, 27. septembra.

Predstavu Dogvil, pozorišnu adaptaciju scenarija istoimenog filma Larsa fon Trira, režira Kokan Mladenović, a muziku kompozitora Marka Grubića izvodiće uživo Vrooom u sastavu: Andrijana Belović (glas i klavijature), Jamal Al Kiswani (saksofoni, flauta, gitara, klavijature) i Marko Grubić (bas, gitara, klavijature, loopovi). Branislav Trifunović igraće sve muške uloge u komadu, a ulogu Grejs i sve ostale ženske uloge igraju Milica Majstorović i Tamara Aleksić. Autore pozorišne predstave Dogvil najviše zanima specifična psihologija izolacije koja dugoročno ostavlja posledice na svakog pojedinca u izolovanoj zajednici. Na bini su tri muzičara i glumci, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem i interakcijom sa videom, odnosno filmskim scenama na velikom platnu, koje dominira scenografijom. Koproducenti predstave Dogvil su Mikser, SKC Novi Sad, Dom omladine Pančeva i Marko Grubić (Fast Forward). Partner predstave je KC Pančevo. Projekat je podržao Sokoj.

Prodaja ulaznica GIGSTIX i CD Shop Mungos. Cena ulaznice je 800 dinara, a za kupljene dve  piznosi 1400 dinara.

U ponedeljak, 28. septembra, na repertoaru je predstava “U Edenu na istoku”.

“U Edenu na istoku” Borislava Pekića (1971) je farsa koja se odigrava u ludnici, između dva lika, progonitelja, bivšeg člana tajne policije (Novi) i progonjenog – psihičkog bolesnika koji pati od manije gonjenja (Stari). Progonitelj i progonjeni, dve suprotstavljene strane. Oni koji beže i skrivaju se i oni koji im ulaze u trag i gone ih, tako da taj strah od gonjenja i proganjanja prelazi u obostranu paranoju. Ova optimistična farsa jednog od naših najboljih savremenih pisaca o progonitelju i progonjenom odigrava se u sanatorijumu. I glumci i publika probijaju se kroz zamršen filozofski tekst čija je osnovna nit osećaj velike usamljenosti i potreba za komunikacijom sa drugim ljudima.

Režija: Nikola Đuričko. Igraju: Vojin Ćetković i Nikola Đuričko.

Prodaja ulaznica GIGSTIX i CD Shop Mungos. Cena ulaznice je 800 dinara, a za dve kupljene ulaznice cena je 1400 dinara.

Nedelju pozorišta 29. Septembra zatvoriće predstava “Hipertenzija”.

Svetislav Basara, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, sa već sada antologijski priznatim dramaturškim opusom, u svom komadu Hipertenzija na autentičan, duhovit, ironičan način, bez banalne dnevno-političke aktuelizacije, donosi «apsurdno-istinitu» priču punu grotesknog i paradoksalnog humora. Sa glumačkim dvojcem Predrag Ejdus – Branislav Trifunović, Svetislav Basara, po prvi put, svoju tragikomičnu priču postavlja na scenu, što ovu predstavu čini nesvakidašnjim pozorišnim događajem. Premijera Hipertenzije izvedena je uz veliku medijsku promociju 10. aprila 2010. u Kulturnom centru Inđije. Do danas je imala više od 60 izvođenja u Srbiji i regionu (Beograd, Novi Sad, Kragujevac (Joakim Fest 2010.), Zrenjanin, Sombor, Kruševac, Šabac, Trebinje, Herceg Novi, Toronto, Zagreb (Dani srpske kulture u Zagrebu), Ženeva…). Predstava je zbog velikog interesovanja publike bila postavljena na stalni repertoar Ustanove kulture “Vuk Karadžić” u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Igraju: Predrag Ejdus i Branislav Bane Trifunović. Tekst / Režija: Svetislav Basara. Produkcija: Kulturni centar Inđija.

Prodaja ulaznica GIGSTIX i CD Shop Mungos. Cena ulaznice je 600 dinara, a za dve kupljene cena je 1000 dinara.