Poslednje veče Serbia Fashion Week-a obeležio je glamur svečane dodele nagrada “Serbia Fashion Awards”.

Na crvenom tepihu pojavili su se najistaknutiji domaći i inostrani dizajneri koji su prikazali svoje kolekcije tokom Serbia Fashion Week-a, kao i mnoge poznate ličnosti.

Protekle nedelje Novi Sad je bio modni centar Srbije. Publika je imala priliku da uživa u modnim revijama dizajnera iz Španije, Francuske, Mađarske, Češke, Ukrajine, Belorusije, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, kao i istaknutih domaćih dizajnera, kao što su Zvonko Marković, Marija Šabić, Vasilije Kovačev, Bata Spasojević, Milena Radović, Mladen Milivojević Baron, kao i mladih dizajnera – Danijele Božić, Marine Mićanović, Ivane Janković Roland i Marije Ignjatović.

Prva svečana dodela nagrada, Serbia Fashion Awards oduševila je brojnu publiku. Inostrani žiri koji su činili neka od najvećih svetskih modnih imena kao što su Donald Potard, Eymeric Francois i Marcellus L. Jones, doneo je odluku o dobitnicima nagrada za najbolju domaću reviju prikazanu na Serbia Fashion Week-u, inostranu reviju prikazanu na Serbia Fashion Week-u, najboljeg mladog modnog dizajnera, najboljeg manekena na Serbia Fashion Week-u, najbolju manekenku na Serbia Fashion Week-u, za najboljeg blogera, kao i o četiri nagrade van konkurencije.

Posetioci su tokom ove gala večeri uživali u muzici benda “Frajle”, Ivane Jordan i Nikole Burovca, a na bini su se smenjivale poznate ličnosti iz Srbije i sveta koje su, sa velikim osmehom dodeljivale nagrade dobitnicima. Priznanja su dodeljivali eminentni modni stručnjaci poput gospođe Svetlane Horvat, predsednice Nacionalne komore za modu Srbije i Serbia Fashion Week-a, gospodina Donalda Potarda, velikog svetskog modnog gurua, gospodina Marcellous L. Jones-a, vlasnika The Fashion Insider TV i “MLJ Media“ Paris i jednog od najcenjenijih modnih kritičara u svetu, gospođe Dušanke Vranješević, predsednice Upravnog odbora Nacionalne komore za modu Srbije, kao i brojne poznate ličnosti poput voditeljke Nine Radulović Lečić, Cosime Ramirez Ruiz de la Prade, ćerke poznate dizajnerke, aktuelne Miss Srbije i zaštitnog lica Serbia Fashion Awards-a, Milice Vukliš, voditeljke Nataše Ilić Jovanović, predstavnika Fashion One televizije, Ronot Olivier-a i mnogih drugih.

Uz priču o kraljici Jeleni Anžujskoj, Serbia Fashion Week podsetio je publiku na najromantičniji deo naše istorije i dodelio priznanja kraljica Jelena Anžujska. Po predanju, kralj Uroš I je iz ljubavi prema Jeleni Anžujskoj naredio da se dolinom Ibra od Kraljeva do Raške posade sve poznate vrste jorgovana, kako bi ova dolina njegovu francusku nevestu podsećala na rodnu Provansu. Kraljica Jelena Anžujska inspiracija je mnogim događajima, a posebno projektu “Srbija zemlja jorgovana”, čiji je osnivač novinarka i producent Vesna de Vinča, čiji je cilj da se doline jorgovana šire po celoj Srbiji. Tim povodom, na dan zatvaranja Serbia Fashion Week-a, gosti iz inostranstva su zajedno sa domaćinima zasadili jorgovane u Limanskom parku u Novom Sadu.

Najočekivaniji deo programa – dodela nagrada, počela je proglašenjem pobednika u kategoriji Mladi modni dizajner. Ovu nagradu dobila je Ivana Janković Roland. Serbia Fashion Week nagradio je i studente Akademije za dizajn u Srbiji tako što će podržati izradu kolekcija najboljih radova koji su bili poslati tokom konkursa, a žiri se odlučio za Anđelu Bulatović, Anju Plemić, Valentinu Feher i Zoricu Jadranski. Nagradu za najboljeg blogera Serbia Fashion Week-a dobila je Zorana Jovanović, nagrada za najboljeg manekena pripala je Petru Petroviću, dok je nagrada za najbolju manekenku otišla u ruke Tamare Miličević. Nagradu za životno delo za svetski doprinos modi, Serbia Fashion Awards dodelio je Agati Ruiz de la Pradi. U kategoriji Najbolja strana revija, nagrađena je ukrajinska dizajnerka Olena Dats, dok je nagrada za 15 godina izuzetne karijere u modi dodeljena dizajneru Bati Spasojević.

Pred sam kraj večeri, nagrada za životno delo za svetski doprinos modi uručena je gospodinu Donaldu Potardu, počasnom gostu Serbia Fashion Week-a, a nagrada za izuzetan doprinos modi pripala je Jeleni Mladenović, koreografkinji i dami koja je svoju karijeru započela kao veoma uspešna manekenka u Jugoslaviji. U poslednjoj kategoriji za najbolju domaću reviju, nagrađen je dizajner Zvonko Marković, koji je bio veoma pohvaljen od strane gospodina Donalda Potard-a, koji mu je ovu nagradu i dodelio.

Veče je završeno predstavljanjem tima Serbia Fashion Week-a, koga je publika nagradila gromoglasnim aplauzom, time odala priznanje ovom timu i čestitala na odličnoj organizaciji.

Pripreme za oktobarsko izdanje Serbia Fashion Week-a su već počele, te modne sladokusce već uskoro očekuju brojne poslastice koje Nacionalna nedelja mode priprema.