PODELI
????????????????????????????????????

Sto ličnosti iz kulture Novog Sada, umetnici, kreativci i delatnici, odgovaraju na pitanja zašto je, po njima, dobro da Novi Sad bude Evropska prestonica kulture 2021. godine, šta su vrline a šta mane novosadske kulturne scene, imaju li neki predlog ili ideju, šta će „Novi Sad 2021“ doneti dobro građanima  Novog Sada i šta bi oni voleli da rade ili šta da vide u svom gradu te, 2021. godine.

Projekat „KulturLica“ realizuju zajedno tim „Novi Sad 2021“, Akademija umetnosti u Novom Sadu i Novosadska televizija. Radi se o kratkoj formi, emisija traje od 8 do 10 minuta, a emitovanje kreće od ponedeljka, 1. avgusta. Emisija „KulturLica“ biće prikazivana od tada pa narednih 100 dana svakodnevno po principu jedan dan – jedna ličnost i to u četiri termina na Novosadskoj televiziji, a svaki dan će se emisija upravo sa tom ličnošću postavljati i na Internet stranicu „Novi Sad 2021“.

“Bogatu tradiciju Novog Sada kao pokretača kulture srpskog naroda još u 19. veku, sa prvim gimnazijama, Maticom srpskom, prvim pozorištima, kao i veliko bogatstvo kulturnog nasleđa 26 nacija koje žive u gradu i koje, osim nasleđa i danas oblikuju savremenu kulturnu scenu grada, gotovo svi intervjuisani umetnici i kulturnjaci naglašavaju kao najveću vrednost kulturne scene našeg grada koja nas preporučuje za dobijanje prestižne titule. Iz ovih emisija će javnost saznati kako naši umetnici i kulturnjaci vide sadašnju scenu, koje su joj mane i vrline, ali ono što je najvrednije u celom serijalu je što ovaj projekat pokazuje koliko svi mi u gradu zaista težimo i jako bismo voleli da budemo Evropska prestonica kulture i da kao na dlanu 365 dana te godine pokažemo šta sve imamo – kakvu vrednost i u institucijama i u savremenoj nezavisnoj sceni i u ljudima”, izjavio je povodom početka emitovanja serijala „KulturLica“ Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora EPK 2021, koji je istakao i da je jedna od najvećih vrednosti ovog projekta što su se apsolutno svi odazvali da u njemu učestvuju, kao i ostvarena saradnja sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Novosadskom televizijom.

Nakon tri meseca priprema i snimanja, od ponedeljka će javnost biti u prilici da čuje brojne zanimljivosti kao što su, na primer i ove: Aleksandra Pleskonjić bi 2021. godine volela da glumi Sterijinu Femu i da viče „Paris, Paris, Evropa“, umetnik Slobodan Tišma bi voleo da mi odmah proglasimo da smo alternativna Evropska prestonica kulture, Rita Kinka bi svirala „muziku na vodi“, Dragan Stanić bi voleo da tada bude običan građanin koji posećuje kulturna dešavanja jer će upravo građani biti u najboljoj poziciji te godine, a Tamara Petijević bi pored nove koncertne dvorane volela da vidi i više cveća na balkonima novosadskih zgrada…