PODELI

SerNor Youth Mingle 2019 je projekat omladinske razmene, nastao saradnjom Evropskog omladinskog centra Vojvodine, Okruga Nordlanda i Opštine Bodø u Norveškoj, a u okviru  Erasmus+ programa.

Glavni cilj ovog projekta je da mladi ljudi, omladinski radnici i donosioci odluka iz dve partnerske zemlje, učestvuju u transferu znanja i veština kroz niz aktivnosti fokusiranih na razvoj ličnih, društvenih i obrazovnih iskustava i veština.

Takođe, ciljevi projekta su i razvijanje ideja za zajedničke inicijative i ciljeve da, kada se mladi vrate u svoja područja i zajednice, i primenjuju iste, ali i deljenje iskustava, ideja i pristupa u podršci mladima, između omladinskih radnika i donosioca odluka.

Projekat uključuje edukativno putovanje mladih, koje će istraživati poslednje decenije istorije u oba regiona i zajedničku vezu između pitanja koje se tiču mladih i učešća mladih u lokalnom aktivizmu.

U okviru projekta SerNor Youth Mingle 19 mladih iz Vojvodine je imalo priliku da u avgustu ove godine posete Okrug Norland, dok se drugi deo aktivnosti ovog projekta, u okviru koga će 18 mladih Norvežana provesti nedelju dana u Novom Sadu i upoznati se sa institucijama i istorijskim nasleđem Vojvodine, realizuje od 8. do 14. oktobra ove godine.

Kroz dijalog, diskusiju, grupni rad i izgradnju odnosa, ispitivanje aktivizma tokom realizacije aktivnosti u Norveškoj i Srbiji, razmeniće se iskustva i ideje, što će rezultovati povratkom u lokalnu zajednicu sa planovima za poboljšanje i pozitivno uticati na okolinu.

Boravak mladih iz Norveške pažljivo je osmišljen, a osim radionica imaće organizovane posete Novog Sadu, sedištu OPENS-a, upoznavanje sa radom Novosadskog volonterskog servisa, Novosadskog omladinskog foruma, Fondacije 2021 i brojne druge zanimljive aktivnosti. Takođe, posetiće Žabalj, Kikindu i Mokrin, a biće smešteni na Fruškoj gori gde će kroz šetnje upoznati lepote ove vojvođanske planine.

Evropski omladinski centar Vojvodine – EOCV je omladinska organizacija koja deluje na teritoriji Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine i Evrope, i ima izgrađenu stabilnu omladinsku platformu. Od 2011. godine organizacija je podržana od strane Vlade Republike Srbije, Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, Grada Novog Sada i Evropske komisije gde su od osnivanja realizovali preko 50 projekata i 200 aktivnosti.

Foto: Evropski omladinski centar Vojvodine