PODELI

Deo projekta Slovački kratki film, koji je pokrenut sa ciljem promovisanja savremenog kratkometražnog slovačkog filma i njegovih autora u inostranstvu, biće realizovan u četvrtak 16. oktobra u 20h u Domu kulture Studentski grad.

Publika će biti u mogućnosti da vidi pet najboljih slovačkih kratkih filmova u poslednjih nekoliko godina. U pitanju su igrani, dokumentarni i animirani filmovi koji su našli mesto na prestižnim stranim festivalima, ali i uspeli da osvoje simpatije publike.

Ovom prilikom gosti DKSG biće dr Juraj Kovalčik, profesor istorije filma na Fakultetu Masmedija komunikacije na Univerzitetu Svetog Kirila i Metodija u Slovačkoj, zatim Mihal Klembara, selektor ovog programa i Marek Janičik, autor dokumentarnog filma Kino svet.

Ovaj projekat će biti predstavljen u Srbiji, i to u četiri grada – Nišu, Beogradu, Novom Sadu, i na samom kraju u Bačkom Petrovcu, nakon projekcija u Češkoj, Poljskoj i Austriji.

Na programu Slovačkog kratkog filma pogledajte:

Homo Ciris
Dokumentarac/parodija
r. Jana Mináriková, 23 min, 2013.
Komična priča snimljena u dokumentarnom stilu, govori o čoveku koji je odlučio da postane riba.

Izložba
Dokumentarac
r. Andrej Kolenčík i Peter Begányi, 35 min, 2013
Kroz priču zaposlenih u propalom muzeju u malom gradu, saznaćete kako se oni mire sa činjenicom da će muzej biti zatvoren.

Kino Svet
Dokumentarac
r. Marek Janičík, 28 min, 2012
Bavi se temom nestajanja klasičnog bioskopa kroz priče zaposlenih u malom bioskopu u selu Očova, posebno kinooperatera koji je ceo zivot proveo u ovom bioskopu.

Poslednji autobus
Animirani
r. Martin Snopek i Ivana Laučíková, 16 min, 2010
Najuspešniji kratki slovački film u istoriji. Sniman sa živim akterima, kroz priču o zivotinjama koje beže iz šume pred lovcima približava nam događaje iz razvoja ljudske istorije.

Dust and Glitter
Animacija
r. Michaela Čopíková, 11 min, 2012
Ovaj animirani film u klasičnom stilu sa modernim duhom, bavi se iznenađujuće sličnim sudbinama jednog beskućnika i mlade žene u velikom gradu.

Datumi i mesta događaja:
15. oktobar – Niški kulturni centar, Niš
16. oktobar – Dom kulture Studentski grad, Beograd
17. oktobar – Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad
18. oktobar – Slovačko vojvođansko pozorište, Bački Petrovac