Koncert SOS ili „Srbiji od srca” naziv je velikog humanitarnog događaja koji će 3. jula biti održan na Kalemegdanu.

Podršku ljudima koji su nastradali u poplavama u našoj zemlji tog dana pružiće brojni domaći rokerikoji će na ovaj način prikupljati sredstva kako bi se kupilo što je moguće više montažnih kuća za nastradale.

Organizator koncerta je muzička kuća GMR, sa Ganetom Pecikozom na čelu, uz učešće RTS-a koji će koncert prenositi preko satelita. Do sada je učešće potvrdilo 18 domaćih grupa i muzičara: Riblja čorba, Partibrejkersi, Beogradski sindikat, Električni orgazam, Bjesovi, Kerber, Galija, Neverne bebe, Generacija 5, Kraljevski apartman, Feud, Teksas flood, MVP, Dejan Cukić… Biće to srpski „Live aid” za narod kojem je neophodna pomoć.

Želimo da pomognemo muzikom i ritmom. Ovo je tek početak. Ideja se rodila pre tri, četiri dana, a spisak učesnika nije konačan. Pozvaćemo i grupe iz regiona koje vole da nastupaju u Srbiji, pa da vidimo koliko su humani – kaže Pecikoza.

Naš sagovornik izražava nadu da će na koncertu biti sakupljeno dovoljno para da se obezbedi kupovina 20, 30 montažnih kuća:

I to za one koji su najviše nastradali. Oko svega ćemo se dogovarati sa Vladom Srbije, ali želimo konkretno da znamo kome ćemo kuće pokloniti. Biće tu i donatora, a našem pozivu su se odazvali svi koje smo do sada zvali.

Jedan od učesnika ovog humanitarnog koncerta, Milan Đurđević, vođa grupe „Neverne bebe”, kaže da je logično što će i oni učestvovati.

Shodno situaciji u kojoj smo se našli, svako treba da da svoj doprinos onako kako može. Pomagali smo i do sada raznim osobama u raznim situacijama i humanitarno izašli na bine skoro 200 puta, sada samo nastavljamo. Već početkom juna pravimo ogroman humanitarni koncert u Valjevu i dižemo na noge ceo grad koji je nastradao. Sve što budemo radili u narednom periodu obavezno će uključivati doniranje dela za poplavljena područja i one kojima je pomoć potrebna – kaže Milan Đurđević.

Mnogo muzičara koji nastupaju na festivalu „MAD in Belgrade” pridružio se apelu za pomoć ugroženima od poplava. Organizatori ovog festivala i B 92 u humanitarnoj akciji omogućili su slobodan ulazak na oba festivalska dana, 24. i 25. maja, od 12 do 18 sati, svima koji doniraju paket pelena. Na festival koji će biti održan u parku kod Muzeja savremene umetnosti tokom dva dana publici će se predstaviti više od stotinu izvođača.

Novosadska grupa Ateist rep, odložila je zbog trodnevne žalosti koncert za 27. maja. Podsećanja radi, umesto ulaznica za koncert koji će biti održan u klubu „Quarter”, potrebno je doneti tri trajna proizvoda – poput konzervi hrane ili flaširane vode.

Kulturni centar Grad i beogradski bend Barka dilo subotnji koncert posvećuju stanovništvu ugroženom poplavama. Prihode od ulaznica i prodatog pića iskoristiće da obezbede higijenska i dezinfekciona sredstva za prihvatilišta u kojima su smešteni najugroženiji stanovnici.

Izvor: politika.rs

Foto: Stanislav Milojković