Nošena euforičnom podrškom publike, koja ih je verno pratila tokom celog ovogodišnjeg izdanja festivala, pobedu na sinoć održanom finalu Belgrade Demo Fest Live u prepunom klubu KST-a odnela je četvoročlana ekipa Strah od Džeki Čena iz Gornjeg Milanovca, u sastavu Marko Pavlović, Andrija Jovanović, Marko Božović i Jovan Dmitrović.

Tromesečni festival, nakon dva kvalifikaciona kruga i polufinala, na spektakularan način završen je sinoć (1. juna). Program, koji se održavao u klubu umesto u bašti KST-a usled kišnog vremena, otvorio je legendarni Milić Vukašinoć, a potom su pored organizatora uvodnu reč dali i voditelji finala,Igor Brakus i Sandra Rančić.

Ukupno jedanaest sastava, pred dupke punim prostorom, nastupilo je sledećim redosledom: Cassidy’s Brewery (Beograd), Quarterbuzz (Beograd), Ubrzo Potom (Užice), MicroWave (Vršac), Santos Brothers (Bačka Palanka), Kiza Bluza Bend (Zaječar/Beograd), Strah od Džeki Čena (Gornji Milanovac), Kora (Beograd), Huti Ota Tre (Zaječar), D Zoo (Subotica) i HiQulus (Novi Sad).

Dvadesetočlani stručni i novinarski žiri u kome su bila eminenta imena bio je na velikim mukama, jer se za sve učesnike finala može konstatovati da su pružili izvanredne nastupe, a sve pohvale zaslužuje i publika koja je zdušno bodrila sve sastave tokom cele večeri.

Po završetku nastupa poslednjeg sastava binom su zagospodarili momci iz grupe Ućuti pas, koja je prošle godine odnela prvo mesto, a istovremeno se pristupilo sabiranju glasova stručnog i novinarskog žirija i brojenju glasova publike i odlučivanju o najboljim instrumentalistima finala.

Milić Vukašinović titulu najboljeg bubnjara dodelio je Bogdanu Miloševiću iz Quarterbuzza, koji je takođe imao i najboljeg basistu Aleksandra Srećkovića odabranog od strane Miloša Georgijevića Gere. Najstariji roker na ovim prostorima, Branko Marušić Čutura, za najboljeg vokala festivala proglasio je Gorana Čamdžiju iz benda Kora, a Nenad Pejović je najboljim gitaristom imenovao Aleksandra Hadžića iz užičkog benda Ubrzo Potom.

Novinarski žiri najviše glasova dodelio je subotičkom sastavu D Zoo, stručni žiri opredelio se za HiQulus iz Novog Sada, dok je najveću podršku publike imao gornjomilanovački bend Strah od Džeki Čena.

Sabiranjem glasovam oba žirija kao i glasova publike odabrani su sveukupni pobednici festivala, a ta titula ove godine pripala je bendu Strah od Džeki Čena.

U ranim jutarnjim časovima završnu reč, nakon proglašenja najboljih, imao je kao i prošle godine Branko Marušić Čutura.

Video: Aleksandar Zec