PODELI

U petak, 16. oktobra 2015. godine u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano stručno tumačenje izložbe DATES 1Radenko Milak i Roman Uranjek. O konceptu izložbe kao i izloženim delima govoriće mr Danilo Vuksanović, viši konzervator Galerije Matice srpske.

Galerija Matice srpske je prošle godine pokrenula ciklus „Tradicija i savremeno stvaralaštvo“ svesna da savremen muzej, bez obzira koje nasleđe baštini, mora biti u direktnom kontaktu sa savremenom umetničkom praksom. U okviru ovog ciklusa priređena je gostujuća izložba Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke DATES 1 ‒ Radenko Milak i Roman Uranjek.

Izložba prikazuje radove nastale na projektu Dates koji u vidu dijaloga stvaraju Radenko Milak i Roman Uranjek. Na izloženim delima spajaju se dva umetnička senzibiliteta koji povezuju novu mladu umetničku scenu Republike Srpske iz koje dolazi Radenko Milak sa etabliranim umetničkim prostorom Slovenije Romana Uranjeka. Ove umetnike vezali su raniji samostalni projekti, razmišljanja o kompleksnosti vremena i prostora, različita konceptualna polazišta, koja u osnovi problematizuju vreme, jedini resurs koji je nenadoknadiv. U projektu Dates, inspirisani umetnosti kao i ljudskim katastrofama, oni nude univerzalnu estetiku koja se ne bavi lokalnim temama.