PODELI

Studentski kulturni centar Novi Sad predstaviće se publici u Beogradu na manifestaciji “Aprilski susreti 2013” koji će se održati u Studentskom kulturnom centru Beograd.

SKCNS će se predstaviti izložbama sa festivala iz sopstvene produkcije, nekoliko aktuelnih izdanja iz edicija SKCNS-a, kao i sa nastupima izvođača kojima je SKCNS izdavač.

Od 02. do 05. aprila u Srećnoj galeriji i foajeu ispred glavnog ulaza biće postavljenje izložbe NS Stip Vikend, Ritam Evrope! i To Be Punk festivali. U Novom prostoru biće postavljena izložba ilustracija Valentine Broštean. Knjiga”Minut” autora Vladimira Arsenijevića biće predstavljena 03. aprila u 19 časova u Novom prostoru. Izdanje “Sa rukama u džepovima” Jovana Ćirilova biće promovisano 03. aprila u Maloj sali u 19 časova.

U Velikoj sali 04. aprila u 22.30 časova biće predstavljena knjiga “Moj slem je duži od tvog” autorke MInje Bogavac, u vidu performans sa DJ-om. U velikoj sali 05. aprila svirkom će se predstaviti Ragman bend koji je objavio svoj album u izdavačkoj delatnosti SKCNS-a.

Aprilski susreti, posle prekida od dve i po decenije ponovo su ustanovljeni 2002. godine kao tradicionalna glavna godišnja manifestacija SKC-a, koja se organizuje početkom aprila. Iako u velikoj meri modifikovan, ovaj festival pokrenut je sa ciljem da se obnovi tradicija i ponovo uspostavi duh originalnih Aprilskih susreta koji su osnovani 1972. godine povodom 04. aprila, Dana studenata Beograda i dana Studentskog kulturnog centra.

Prvu seriju AS-a (koja se održavala od 1972 do 1977. godine pod punim nazivom Aprilski susret – festival proširenih medija) karakterisao je aktivan interdisciplinarni umetnički program, koncipirani u aktuelnom duhu onog vremena – sa ciljem prevazilaženja klasičnih granica među umetnostima. Aprilski susreti su bili toliko uspešni u postizanju tih ciljeva tako da je festival ubrzo dokinuo smisao svog postojanja i bio napušten u korist drugačijih programskih praksi. Međutim, koncept višednevnih multidisciplinarnih događanja koja okupljaju u isto vreme i na jednom mestu veliki broj, pre svega mladih, umetnika i stvaraoca različitih profila, ostao je delotvoran i dalje.

To se potvrđuje novom serijom AS-a čiji broj je, u nešto izmenjenom obimu i obliku, sa manje zahteva i ograničenja, i sa konkursom potpuno neformalnog karaktera, već prevazišao broj AS-a organizovanih u prvoj seriji.