Za sedam dana počinje deveto izdanje Demofesta, najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Evropi, koje će biti održano od 21. do 23. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a ovogodišnji program festivala sastavljen je od poznatih inostranih i revijalnih izvođača, te 35 demo bendova.

Tako će posetioci prvog dana festivala, u četvrtak, 21. jula, moći da vide i čuju britanske majstore vrhunske crossover muzike, a reč je o bendu Dub Pistols, koji kombinuje brojne pravce, među kojima su rock, reggae, ska, zatim dub, drum’n’bass i mnogi drugi. Iste večeri sviraće i punk rock majstori Hladno pivo iz Hrvatske, a na bini Demofesta će se ponovo naći i bend S.K.A. iz Srbije, koji je odlukom stručnog žirija završio na trećem mestu prošlogodišnjeg izdanja festivala. Publika će slušati i takmičarske sastave koji će zasvirati tokom prve polufinalne večeri i svojim umećem pokušati da se izbore za ponovni nastup – u finalu Demofesta.

Naredno veče donosi koncert benda The Sisters of Mercy, istinskih legendi i veterana svetske rock scene, koji takođe dolaze iz Velike Britanije. Njima će društvo iste noći praviti grupa Kolja i Grobovlasnici, a u petak, 22. jula, posetioci će slušati i vicešampione prošlogodišnjeg Demofesta, sastav Rezerve iz Hrvatske, te drugu grupu polufinalista takmičarskog programa.

Završno veče banjalučkog festivala biće u znaku izuzetne pop rock muzike, za koju će biti zadužen švedski bend Mando Diao, a treća noć donosi i nastup grupe Bombaj štampa, čiji je frontmen dobro znani “nadrealista” Branko Đurić Đuro. U subotu uveče će svirati i bend ZAA, koji je osvojio treće mesto na drugom izdanju Demofesta, a u revijalnom programu će svoj album prvenac predstaviti grupa Nord, aktuelni pobednik banjalučkog festivala demo bendova.

Pobednik Demofesta biće nagrađen snimanjem i produkcijom albuma u visini 5.000 evra, dok će drugoplasirani i trećeplasirani bend dobiti binsku opremu u vrednosti 2.000, odnosno 1.000 evra. Pored toga, Demofest će tradicionalno uručiti i nagradu “Plavi bas” najboljem basisti festivala, u saradnji sa kompanijom Jack Daniel’s će priznanje u vidu instrumenta dobiti i najbolji gitarista festivala, te će se ponovo birati i najbolji novinar, kojeg će lapotopom nagraditi kompanija m:tel.

Ovogodišnji Demofest donosi još jednu novost, a to je naplaćivanje ulaza. Ipak, organizatori ponovo nude priliku svim ljubiteljima dobre muzike da potpuno besplatno uživaju u svirkama demo bendova i omiljenih revijalaca, jer će se ulaznica po ceni od 5 KM, tj. 2,5 evra, plaćati tek od 21.30 časova.

“Demofest je od prvog dana svog postojanja u fokus pažnje stavio demo bendove, mlade stvaraoce, i zbog njih postoji. Jako nam je važno da to svi razumiju. Želimo da publika u što većem broju dođe i podrži njih, a da koncerti poznatih budu nagrada. I zato će svi koji dođu na tvrđavu Kastel da podrže demo bendove uživati u ukupnom programu festivala besplatno, a svi koji dođu samo na revijalni program platiće kartu. Cijena karte je simbolična, ali smo njome pokušali da pošaljemo poruku: ‘Dođite i podržite demo bendove, jer Demofest primarno postoji zbog njih'”, zaključuje Brankica Janković, direktorica Demofesta.

Prateći sadržaji Demofesta

I ove godine Demofest je pripremio interesantne prateće sadržaje, koji će biti realizovani u dnevnom terminu u prostorijama Doma omladine, pa će tako svi zainteresovani moći da pogledaju dve rock izložbe – postavku memorabilija ex-Yu muzičara “Rok muzej” i izložba fotografija “Total Experience”. Demofest donosi muzičke dokumentarne filmove “Vlada” o Vladi Divljanu, zatim “Jadranka” o slavnoj kantautorki Jadranki Stojaković, kao i film “Sloboda ili ništa” o bendu Partibrejkers. U sklopu pratećeg programa biće promovisan prvi album benda Nord, te upriličena multimedijalna radionica “Gdje svirati u regionu?”, a Demofest će svakog dana posetiocima ponuditi priliku da se u okviru dnevnog programa i sami oprobaju u ulozi muzičara u sklopu radionice udaraljki.

GLAVNI PROGRAM – TVRĐAVA KASTEL

► Četvrtak, 21.07.

✫ Prvo takmičarsko veče

✫ Dub Pistols (UK)

✫ Hladno pivo (official) (CRO)

✫ S.K.A. (SRB)

► Petak, 22.07.

✫ Drugo takmičarsko veče

✫ The Sisters of Mercy (UK)

✫ Kolja i Grobovlasnici (BiH)

✫ Rezerve (CRO)

► Subota, 23.07.

✫ Finalno takmičarsko veče

✫ Mando Diao (SWE)

✫ Bombaj štampa (BiH)

✫ ZAA (SRB)

✫ NORD (CRO)

Ulaz:

► do 21.30 h – besplatan

► od 21.30 h – 5 KM / 2,5 €

Foto: Ivana Jovanović/Remix Press arhiva