PODELI

Žiri za dodelu nagrade STRUNE OD SVETLA, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, a koju je ustanovio novosadski književnik i kantautor Saša Radonjić,  odlučio je da se u najužem izboru za 2017. godinu nađu Nikola Vranjković, Branko Pražić i Kralj Čačka.Žiri je radio u sastavu: dr Miloš Zubac, Milan Korać i Saša Radonjić. Nagrada je prvi put dodeljena prošle godine Milošu Zubcu, a čine je plaketa i jedna od gitara iz kolekcije – fondacije SAŠE RADONJIĆA. Ovogodišnji dobitnik će biti proglašen 19. maja, a  uručenje nagrade će biti početkom meseca juna.

U obrazloženju žirija se još navodi:

KRALJ ČAČKA– u civilstvu Nenad Marić, ličnost koja je univerzalno pristupačna i razumljiva poklonicima dobre narodne i starogradske pesme, koliko i privrženicima džeza, bluza i rokenrola. Stvaralac i izvođač s jakom poetskom supstancom, odnedavno i autor prve objavljene pesničke zbirke Na margini.

BRANKO PRAŽIĆ jedan od pionira srpskog rokenrola, sa grupom Cvrčak i mravi koja je u Vojvodini bila prethodnica i preteča mnogima u profesionalnom bavljenju rok muzikom. Devedesetih se sprijateljio s Duškom Trifunovićem i bio sve do pesnikove smrti 2006. godine njegov legitimni baštinik i promoter Trifunovićeve poezije za pevanje. Objavio je jedan album sa komponovanim stihovima Duška Trifunovića, a nedavno je uz pomoć prijatelja iz YU grupe snimio i drugi.

NIKOLA VRANJKOVIĆ–isprva ključna ličnost sastava BlockOut, a potom kantautor i rokenrol pesnik na tragu autora kao što su Viktor Coi iz sovjetske grupe KINO i Slobodan Tišma iz vremena kada je radio u Luni i La stradi. Autor albuma i pesničkih knjiga “Za ovde ili za poneti” i “Bremeplov”.