PODELI

U subotu, 21. juna, počinje sedmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala. Ovog ‘’nultog’’  festivalskog dana u 21h na Amstel Open Airu publiku će zabaviti koncert Slike sa filmova –  spektakularan horski nastup kultnih filmskih numera Zorana Simjanovića.

U nedelju, 22. juna festival  će biti i zvanično otvoren u 20h u biskopu Arena Cineplex dugo očekivanom domaćom premijerom Neposlušnih, rediteljskog prvenca Mine Đukić, prikazanog na najznačajnijim festivalima nezavisnog filma. Nedelju na Cinema City festivalu obeležiće i dodela priznanja za celokupno stvaralaštvo velikanu domaće filmske muzike Zoranu Simjanoviću, kao i novosadska premijera filma Arsen Dedić: Moj zanat, Mladena Matičevića.

Muzičko zagrevanje počinje u subotu u 21h pod otvorenim letnjim nebom Amstel Open Aira, na koji je ulaz slobodan za sve posetioce. Ovaj ‘’nulti’’  dan Cinema City festival, na Svetski dan muzike, donosi jedinstven sadržaj – koncert Slike sa filmova. U pitanju je spektakularno horsko izvođenje najvećih hitova domaće filmske muzike svih vremena. Fantastičnih trideset devojaka hora Collegium Musicum nastupiće sa najpopularnijim kompozicijama domaće kinematografije, koje potpisuje legendarni autor filmske muzike, Zoran Simjanović. Muzičke hitove iz najpoznatijih domaćih filmova, kao što su Specijalno Vaspitanje, Nacionalna Klasa, Petrijin Venac, Maratonci trče počasni krug, Balkan Ekspres, Otac na službenom putu, Tito i ja i mnogi drugi, publika će moći da čuje u novom aranžmanu koji je Simjanović pripremio specijalno za ovaj koncert.

FLOJD NA VELIKOM PLATNU

Posle nastupa Collegium Musicum-a, posetioci Cinema City festivala će u 22.30h, na istoj lokaciji, imati nesvakidašnju priliku da pogledaju legendarni filmski hit Nacionalna klasa do 785 cm3, reditelja Gorana Markovića, na velikom platnu. Za mnoge ovo će biti prvi put da gledaju avanture Flojda u bioskopu, i to pod otvorenim letnjim nebom.

OTVARANJE I PREMIJERA NEPOSLUŠNIH

U nedelju, 22. juna, sedmi Cinema City zvanično otvara domaća premijera filma Neposlušni, debitantsko ostvarenja rediteljke Mine Đukić. Nakon uspeha ovog autentičnog filma na najznačajnijim svetskim festivalima nezavisnog filma, kao što su Sundance i Roterdam, ostvarenog početkom ove godine, i domaća publika će imati priliku da pogleda Neposlušne u 20h u velikoj sali bioskopa Arena Cineplex.

Projekciji filma prethodi ceremonija otvaranja, na kojoj će biti uručeno specijalno priznanje za  doprinos filmu, stvaraocu koji je obeležio domaću kinematografiju. Zoran Simjanović, kao autor koji  je ostavio trajan pečat u svetu domaćeg filma, komponojući muziku za preko 60 igranih filmova, ove godine na Cinema City festivalu primiće Nagradu za celokupno stvaralaštvo. Cinema City će u okviru  selekcije Respect to… Zoran Simjanović prikazati neke od legendarnih filmova za koje je Simjanović  komponovao muziku.

NOVE LOKACIJE I JOŠ PREMIJERNIH PROJEKCIJA

Nedelja na Cinema City festivalu publici donosi još jednu, novosadsku, premijeru. U pitanju je film Arsen Dedić: Moj zanat, autora Mladena Matičevića, o jednom od najvećih umetnika našeg regiona, koji je na BELDOCS festivalu izazvao ovacije publike. Film će biti prikazan u 20.15h u sali 2 biskopa Arena Cineplex, u okviru selekcije atraktivnih muzičkih filmova Planet Rock. Publika će u nedelju imati priliku da prisustvuje i otvaranju drugih lokacija na kojima se prikazuje ovogodišnji filmski program.

Otvaranje Nestea Open Aira – nove festivalske lokacije na otvorenom u bašti Muzeja Vojvodine – obeležiće, od 21h, neki od najboljih dokumentaraca ovogodišnjeg BELDOCS festivala, koja će novosadska publika moći da pogleda prvi put. Pod otvorenim nebom, posetioci Amstel Open Aira, na koji je ulaz besplatan, imaće priliku da vide sjajno muzičko ostvarenje – The Stone Roses: Isklesani  od kamena, putovanje kroz život jednog od najuticajnihih i najcenjenijih bendova u istoriji britanske muzike. Planet Rock donosi i Oskarom nagrađen U potrazi za Šugar menom, u 21h u Kino Sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. U nedelju, u bioskopu Arena Cineplex, počinju da se prikazuju i odlična ostvarenja sekecija Fresh Danube Films – Gotovo savršen život u 22.30h i 360° – Vik i Flo su videle medveda, Čudna mala mačka, Otmica Mišela Uelbeka i Seks, droga i oporezivanje, dok u Kino Sali MSUV počinje jedan od najpopularnijih festivalskih programa, Up to 10.000 Bucks.

Ovog vikenda, ne propustite da pogledate neke od najaktraktivnijih filmskih naslova 7. Cinema City festivala, kao i da čujete spektakularno izvođenje kultnih domaćih filmskih numera u okviru ”nultog” dana festivala.

Ove godine, kompanija NIS dala je podršku Cinema City festivalu u okviru Javnog konkursa Zajednici zajedno i programa društveno odgovornog poslovanja usmerenog na razvoj lokalne zajednice. Ovaj konkurs je raspisan na teritoriji 11 gradova i opština u kojima NIS posluje i realizuje se već šestu godinu zaredom. Podrškom festivalu Cinema City, kompanija NIS želi da afirmiše umetnost i umetničke vrednosti, pre svega, mladih i talentovanih stvaralaca.

Cinema City je podržao Amstel. Podršku festivalu su dali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Evropska unija, Austrijska razvojna agencija, Grad Novi Sad, kao i drugi donatori.

KARTE ZA CINEMA CITY

Karte za projekcije na Cinema City festivalu se mogu nabaviti još danas u pretprodaji u Gigstixu (Kralja Aleksandra 12, Pariski magazin), a za vreme festivala u Gistixu do 15h, a od 16h na svakoj od lokacija. Cena ulaznice je 150 dinara. Kao i prethodnih godina, projekcije na Amstel Open Air bioskopu – jednoj od najatraktivnijih lokacija festivala – biće besplatne. Takođe, podsećamo da će ulaz na muzička dešavanja – na otvaranju i zatvaranju festivala – biti slobodan. Ulaz će biti slobodan i na special screening filma Životi vredni življenja, kao i filmove Muzika je univerzalni jezik, Planet Rock selekcije i Rekonstrukcije, programa Up to 10.000 Bucks.

Prihod od prodatih karata za filmove Otac na službenom putu, Balkan ekspres, Sok od šljiva, Anđeo čuvar, kao i orginalne projekcije filmova Lepotica i bokser selekcije BELDOC@CinemaCity, Dvadeset stopa od zvezda Planet Rock-a i LCD Soundsystem: Umukni i sviraj hitove Planet Rocka i repriza filma Visoki učinak, Fresh Danube Films selekcije, biće doniran u humanitarne svrhe.

Više na cinemacity.org i danubefestivals.net.